Volkswagenmedewerkers krijgen minder werkuren in 2016

De productie van Volkswagen loopt bij een aantal productielocaties terug. Dit komt omdat een aantal leveranciers zijn gestopt met de levering van onderdelen. Deze leverstop is het gevolg van juridische geschillen. Volkswagen is echter wel genoodzaakt haar productie hierop aan te passen. De productie van een aantal Volkswagenfabrieken gaat omlaag. Uiteraard zullen de medewerkers van deze productielocaties daarvan de gevolgen merken. Volkswagen schat dat meer dan 20.000 werknemers de gevolgen zullen ondervinden. Dit werd donderdag 18 augustus 2016 bekend gemaakt door persbureau Reuters.

Op de locatie Wolfsburg krijgen meer dan tienduizend werknemers te maken met een aanpassing in hun dienstrooster. Zij gaan waarschijnlijk kortere diensten draaien. Daarnaast wordt de productie van Volkswagen op locatie Emden gestopt voor vijf dagen. Op deze locatie werken achtduizend tot negenduizend medewerkers van Volkswagen.

Toeleverancier ES Automobilguss levert in Wolfsburg geen gietijzeren onderdelen meer voor Volkswagen. Deze onderdelen zijn nodig voor de vervaardiging van versnellingsbakken voor de Volkswagens. Op de productielocatie in Emden leverde een zusterbedrijf van ED stoelhoezen voor Volkswagen. Deze levering stopt nu ook. De beide ondernemingen zijn een onderdeel van Prevent DEV.

Reactie van Technisch Werken
Bijna elk productiebedrijf is in een bepaalde mate afhankelijk van toeleveranciers. De toeleveranciers zijn echter vaak afhankelijk van hun afnemers en dat zorgt voor een bepaalde balans. Deze balans moet in stand worden gehouden door duidelijke afspraken. Als een partij zich niet aan de afspraken houdt en er juridische geschillen ontstaan kan de samenwerking onder druk komen te staan of zelfs worden verbroken. Dat heeft gevolgen voor alle betrokkenen. De toeleveranciers missen dan een klant en de afnemers missen een bedrijf dat onderdelen levert voor hun productie. Beide bedrijven zullen dan nieuwe keuzes moeten maken.