Recyclen plastic lastig in 2018 door verschillen in samenstelling van plastic

Plastic wordt onder andere van aardolie gemaakt. Dit maakt dat de productie van plastic producten er voor zorgt dat er een fossiele grondstof wordt gebruikt en dat het milieu wordt belast. Ook wanneer het plastic haar nut eenmaal heeft bewezen is het een milieubelastend afvalproduct.

Plastic recyclen
Het recyclen van plastic is daardoor een ideale oplossing, althans dat lijkt het. Recyclen van plastic is namelijk niet eenvoudig. Er zijn in de afgelopen decennia veel verschillende soorten plastic ontwikkelt. De plastics verschillen in samenstelling. Dat maakt het omsmelten en recyclen van plastics bijna onuitvoerbaar. Dit geeft ook Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft aan in een gesprek met de NOS. De hoogleraar houdt zich onder andere bezig met innovaties in de recycling. Volgens hem zorgen de toevoegingen aan het plastic in bijvoorbeeld flessen er voor dat het omsmelten en recyclen van deze flessen tot nieuwe verpakkingen bijna onuitvoerbaar is.

Plastic lijkt hetzelfde maar is het niet

Peter Rem geeft aan dat veel plastic op elkaar lijkt maar in de praktijk toch uit een andere samenstelling bestaat. Als men twee willekeurige doorzichtige plastic flessen naast elkaar neerlegt dan zijn ze beide van polypropeen maar bevatten ze vaak andere toevoegingen. Wanneer men deze twee flessen toch zou gaan omsmelten en recyclen tot een nieuw product dan zullen er verkleuringen optreden. De fles kan dan zowel groen als geel worden. Dat zorgt er voor dat het recyclen van plastic flessen in de praktijk moeilijk is.

Recyclen van plastic bespaart olie
De hoogleraar geeft aan dat in Europa ongeveer veertig procent van alle plastics in Europa worden gebruikt als grondstof voor verpakkingsmateriaal. Wanneer men dit plastic recyclebaar zou maren zou er veel minder olie in het productieproces van verpakkingsmateriaal nodig zijn. Dan zou men een belangrijke stap zetten richting een circulaire economie. Dit is momenteel echter onmogelijk wat alle verschillende soorten plastic zijn momenteel niet te recyclen.