Plastic afval is een groot probleem in de wereld. In de oceanen en wereldzeeën is zoveel plastic afval aanwezig dan men spreekt over een plastic soep. De productie, het gebruik en het wegwerpen van plastic verpakkingen is op steeds meer plaatsen verboden. Toch is er nog steeds veel plastic afval. Het hergebruiken en recyclen van plastic afval wordt steeds belangrijker. Door plastic te hergebruiken hoeft er minder ‘nieuw’ plastic te worden gemaakt. Op die manier worden stappen gezet in de circulaire economie waarin afval als grondstof wordt beschouwd. Hieronder kan men lezen hoe plastic flessen bijvoorbeeld kunnen worden ingeleverd en verwerkt tot andere producten.
Recyclen van plastic flessen
Veel plastic afval bestaat uit plastic flessen. Daarom zijn er voor deze plasticafvalproducten specifieke recyclingsmethoden ontwikkeld. In sommige gemeenten worden plasticafvalproducten en dan met name plastic flessen apart van het huisvuil gescheiden. Met plastic statiegeldflessen is dat in heel Nederland het geval. De stappen van het recyclen van plastic flessen zien er als volgt uit.
- Plastic afval wordt in een aparte bak gegooid.
- Vervolgens wordt het plastic afval opgehaald door de vuilnisman.
- Het plastic afval wordt naar een plasticfabriek gebracht.
- Daar wordt het plastic nog een keer gescheiden omdat niet alle soorten plastic goed gerecycled kunnen worden. Bovendien wordt er een selectie gemaakt welk plastic kan worden verwerkt tot een veilige voedselverpakking en welk plastic een andere doel moet krijgen.
- Het plastic wordt versnipperd tot kleine stukjes.
- Dan worden de plastic snippers gewassen.
- Papier en andere materialen drijven bovenin het water waarin het plastic wordt gewassen. Dit materiaal wordt verwijderd.
- Vervolgens wordt het water gekookt om de plastic stukjes opnieuw te wassen.
- Daarna worden de plastic stukjes in een tank met water gegoten. Zwaardere dingen die niet bij het plastic mengsel horen dalen dan naar beneden. Hierbij kun je denken aan metalen flessendopjes. Deze worden er uitgefilterd.
- Het schonen pure plastic wordt vervolgens omgesmolten. Soms worden nieuwe grondstoffen toegevoegd aan het mengsel van gerecycled plastic.
- Van het gesmolten vloeibare plastic worden andere producten zoals nieuwe plastic flessen gemaakt.
Plastic is minder eenvoudig te recyclen dan men eigenlijk zou willen. Er zijn verschillende soorten plastic in kleur en in samenstelling. Dat maakt het niet makkelijk om nieuwe producten te maken van oud plastic. Er zijn in de praktijk honderden soorten plastic. De overheid wil dat de diversiteit in plastic wordt beperkt zodat plastic makkelijker kan worden hergebruikt en gerecycled. Dat zou een grote sprong zijn in de circulaire economie