Technisch Werken

ACM controleert Nederlandse betonsector in 2016

De toezichthouder ACM heeft onderzoek gedaan naar de eventuele misstanden in de Nederlandse betonsector. Na een grondig onderzoek heeft ACM toch moeten ingrijpen in de betonsector. Van de onderzochte bedrijven in de betonbranche zijn er zeven grote betonmakers die toezeggingen hebbem moeten doen aan ACM. Er zijn volgens ACM vermoedelijk oneerlijke praktijken in de betonmarkt. Zou zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie in de branche.

Er zijn daarvan echter geen bewijzen gevonden. Zo heeft ACM geen bewijzen onder ogen gekregen van bijvoorbeeld kartelafspraken. Ondanks het gebrek aan een concreet bewijs constateerde ACM wel dat concurrerende bedrijven zoals Dyckerhoff Basal, Mebin en Rouwmaat wel bijzonder veel met elkaar samenwerkten de afgelopen tijd.

Een aantal mortelcentrales werden bijvoorbeeld door meerdere bedrijven in de betonsector tegelijk gebruikt. Door deze samenwerking is het volgens ACM goed mogelijk dat concurrentiegevoelige informatie tussen bedrijven in de betonsector werd uitgewisseld. ACM maakt zich zorgen over deze werkwijze en daarom heeft de financiële waakhond de desbetreffende bedrijven aangesproken. Met de bedrijven zijn afspraken gemaakt dat een aantal zorgelijke samenwerkingsverbanden binnen drie jaar zal worden beëindigd.

Verder zijn er afspraken gemaakt in de betonsector die er voor moeten zorgen dat in de toekomst de markt transparanter wordt. Nieuwe bedrijven in de betonsector moeten eenvoudiger toe kunnen treden tot de zogeheten betonmortelmarkt. Dit zou een eerlijke concurrentie mogelijk moeten maken in de betonbranche.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!