Wat is een aannemer?

Een aannemer of aannemersbedrijf is een bedrijf dat ingezet wordt om een bouwproject te coördineren. Daarnaast is een aannemer verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisatie van het bouwproject dat de aannemer heeft aangenomen. De aannemer neemt het werk aan van een opdrachtgever. Deze opdrachtgever kan de overheid zijn, een organisatie of een particulier die een woning of ander bouwwerk bijvoorbeeld utiliteitsbouwwerk wil laten bouwen.

Contract
De aannemer sluit met de opdrachtgever een contract. In dit contract zijn de werkzaamheden omschreven waarvoor de aannemer verantwoordelijk is. Naast deze werkzaamheden is ook een prijs vastgelegd en is ook een termijn aangegeven waarbinnen het project uitgevoerd dient te worden.

Architect
Een opdrachtgever voor een bouwproject ontwerpt het bouwwerk meestal zelf niet. Het is daarom goed mogelijk dat een opdrachtgever een speciaal bureau inschakelt om het bouwwerk te ontwerpen. Meestal zijn dit architectenbureaus. Een dergelijk bureau kan ook als toezichthouder optreden op de bouwplaats om te controleren of alles volgens het bestek wordt uitgevoerd door de aannemer.

Bestek
Het bouwwerk dat door een architect is ontworpen wordt over het algemeen omgezet in een bestek. Dit bestek bestaat onder andere uit tekeningen en omschrijvingen van het object dat gebouwd moet worden. De tekeningen in een bestek worden ook wel bestektekeningen genoemd. Een bestek kan een functionele beschrijving zijn van het werk maar ook een volledige beschrijving. Verder kan een bestek worden vormgegeven als een prestatiebeschrijving. Op basis van het bestek kan een aannemer een schatting geven van de prijs of de exacte prijs bepalen. Het bedrag waarvoor een project wordt aangenomen wordt ook wel de aanneemsom genoemd.

Onderaannemers
Een aannemer is verantwoordelijk voor de realisatie van een bouwproject. Daarvoor heeft de aannemer een contract getekend en de nodige documentatie ontvangen in de vorm van een bestek. In een bestek kunnen echter werkzaamheden omschreven zijn die de aannemer zelf niet uit kan voeren omdat de aannemer daarvoor bijvoorbeeld te weinig tijd heeft of omdat de aannemer daarvoor niet de nodige expertise of certificaten heeft. In dat geval zal een aannemer genoodzaakt zijn om andere bedrijf in de arm te nemen om de desbetreffende werkzaamheden uit te voeren.

Deze bedrijven nemen als het ware dus werk aan van de hoofdaannemer. Een hoofdaannemer kan dus onderaannemers inzetten om specifieke onderdelen van het bestek uit te voeren. Ook hiervoor worden contracten opgesteld. De hoofdaannemer blijft echter verantwoordelijk voor de realisatie voor het project. De onderaannemers dienen echter met de hoofdaannemer duidelijke afspraken te maken over de werkzaamheden waarvoor zij als onderaannemer verantwoordelijk worden gesteld.

Soorten onderaannemers
Het werk op de bouw is divers. Daardoor zijn er veel specialistische functies ontstaan in de loop der tijd. Dit heeft er vervolgens weer voor gezorgd dat er weer specialistische bedrijven zijn ontstaan. Een aantal voorbeelden van specialistische bedrijven die vaak als onderaannemers worden ingezet zijn:

  • Installatiebedrijven
  • Vloerenleggers
  • Stukadoors
  • IJzervlechters
  • Schilders
  • Telecombedrijven