Huizenprijzen gaan stijgen in 2017

Economen van de Rabobank zijn positief over de waarde van woningen in Nederland. De waarde van huizen in Nederland zal toenemen volgens de economen. Woensdag 11 mei 2016 hebben de economen van de Rabobank een rapport uitgebracht over de woningmark in Nederland. Daarin staat dat de waarde van huizenprijzen in 2017 vermoedelijk nog sneller zal stijgen dan het groeitempo van 2016.

In 2016 wordt een groeiverwachting geraamd van 3,5 tot 5,5 procent door verschillende marktkenners. Naar verwachting zal de woningprijs in 2017 stijgen met 5 tot 7 procent. Dit percentage is het hoogste groeicijfer sinds 2002.

Waardoor stijgen de woningprijzen?
Er zijn verschillende redenen die er voor zorgen dat de woningprijzen in Nederland gaan stijgen. Allereerst neemt de koopkracht in Nederland toe volgens de economen van de Rabobank. Verder gaat het goed met de werkgelegenheid in Nederland. De economen verwachten dat het met de werkgelegenheid in Nederland alleen maar beter zal gaan. De hypotheekrente blijft de komende tijd nog laag. Daardoor is het voor veel mensen aantrekkelijk en betaalbaar om een woning te kopen en een hypotheek af te sluiten. De regels voor de aanschaf van woningen is in 2016 soepeler dan in 2015 dit zorgt ook voor een gunstig effect op de woningmarkt in Nederland. Er heerst bovendien een krapte op de woningmarkt omdat er nog weinig nieuwe woningen worden opgeleverd.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt zit in de lift in Nederland. Er worden meer woningen verkocht. Daarnaast trekt de bouwsector ook aan. De woningmarkt is hiervoor een belangrijke aanjager. Er worden meer woningen verkocht maar vooral bepaalde type woningen worden schaars. Daarom worden er bijvoorbeeld nieuwe woningen gebouwd voor jonge gezinnen. Het valt op dat een groot deel van de nieuwbouw van woningen geschied in de grote steden van Nederland. Amsterdam, Utrecht en Groningen breiden uit of vernieuwen delen van hun steden. Dat zorgt voor veel werk voor bouwbedrijven. De bouwsector groeit en aannemers en onderaannemers zien hun orderportefeuille groeien.