Zzp’ers hebben minder werk in 2020 en 2021 door coronacrisis

De coronacrisis heeft onder zelfstandige ondernemers een groot effect gehad. Een toenemend aantal zelfstandige ondernemers kan maar met moeite nieuwe projecten vinden. De werkgelegenheid onder zelfstandigen lijkt af te nemen. Verder is ook het aantal zelfstandigen dat fulltime als zelfstandige werkt gedaald. Een toenemend aantal zelfstandigen zou graag meer uren worden ingezet maar de hoeveelheid werk is eenvoudig weg te gering om een complete werkweek vol te maken. Dit bericht werd maandag 22 maart 2021 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer zelfstandigen maar minder werk

Geheel in strijd met deze ontwikkeling kwamen er in 2020 juist meer zelfstandigen bij in Nederland. Deze zelfstandigen maakten desondanks wel minder uren. In het laatste kwartaal van 2020 werkten er in Nederland 895.000 zelfstandigen fulltime. Dat zijn in totaal 44.000 minder zelfstandigen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groep die minder dan 20 uur per week als zelfstandige werkzaam is nam toe met ongeveer 49.000 zelfstandigen. Van het tweede tot en met het vierde kwartaal van 2020 had ongeveer dertig procent van de zelfstandigen de wens om meer uren te werken. In 2019 was dat slechts een kwart van de zelfstandigen. De zelfstandigen hebben het moeilijk tijdens de coronacrisis. Voor veel zelfstandigen is er minder werk. Zelfstandigen zijn net als uitzendkrachten flexwerkers. Dat betekent dat ze flexibel worden ingezet op basis van projecten. Als het aantal projecten afneemt merken de zelfstandigen dat meteen. Veel uitzendkrachten blijven overigens over het algemeen wel aan het werk.

Wel werk in de techniek

De ontwikkelingen voor flexwerkers zijn sterk gekoppeld aan de economische gevolgen van de lockdowns. Dat is voor een groot deel afhankelijk van de sector waarin een zelfstandige actief is. Sectoren zoals de horeca en de evenementenbranche hebben te maken met enorme moeilijke tijden terwijl de techniek, bouw en installatiebranche vrijwel niets van de coronacrisis hebben gemerkt. Deze sectoren bieden nog veel werk voor zelfstandigen zonder personeel en technische uitzendkrachten.