Prijsstijging koopwoningen in februari 2021 op hoogste niveau in bijna twintig jaar?

De prijzen waarvoor koopwoningen worden verkocht zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan. In de maand februari van 2021 is het opnieuw raak. De prijzen voor bestaande koopwoningen zijn vorige maand met maar liefst 10,4 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand in 2020. Dit is de hoogste prijsstijging in de afgelopen twintig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Verder is ook het aantal woningen dat van eigenaar is gewisseld aanzienlijk omhoog gegaan.

Geen invloed van coronacrisis op woningprijzen

Er is nog veel beweging op de woningmarkt. De coronacrisis lijkt geen invloed te hebben op de woningmarkt. Als er al een effect gemeten zou worden dan valt op dat de coronacrisis er juist voor heeft gezorgd dat de woningmarkt is gegroeid. In ieder geval op het gebied van de verkoop en de stijging in de woningprijzen is een duidelijke groei merkbaar. Alleen het aanbod blijft sterk achter. Daardoor is de woningmarkt zeker niet in balans.

Woningprijzen lijken alleen maar hoger te worden

Sinds het dieptepunt op de woningmarkt in de maand juni van 2013 worden koopwoningen alleen maar duurder in Nederland. De prijsstijging nam in 2019 iets af, maar in 2020 zijn de prijzen juist weer omhoog gevlogen. Aan de huidige prijsstijging lijkt eerst nog geen eind te komen. De tekorten aan woningen op de woningmarkt zorgen er voor dat woningen die te koop staan schaars zijn geworden. Daardoor is er een ware jacht uitgebroken op de woningmarkt ontstaan. Daarbij worden veel woningzoekenden teleurgesteld omdat ze net naast de beoogde woning grijpen.

Grote risico’s

Het gevolg is dat mensen nog meer gaan bieden en zelfs ontbindende voorwaarden vaarwel zeggen om de kans op een koop maar zo groot mogelijk te maken. De woningmarkt lijkt daarom enorme sprongen te maken maar je kunt je afvragen of de nieuwe situatie wel gezond is. De lage hypotheekrente zorgt er al helemaal voor dat mensen hogere prijzen kunnen bieden op woningen. Een nieuwe huizenbubbel is eigenlijk al een feit. Er wordt niets geleerd van de kredietcrisis. Mensen blazen de huizenmarktluchtbel opnieuw op. Het is alleen nog maar afwachten wanneer de bubbel gaat klappen.

Gemiddelde woningprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een woning was vorig jaar 334.000 euro volgens het CBS en het Kadaster. Het CBS heeft de woningprijzen sinds 1995 aan de hand van verschillende statistieken in kaart gebracht. Daarbij heeft het CBS voortdurend gekeken naar bestaande koopwoningen en de prijsontwikkelingen van deze woningen op de woningmarkt dus niet naar de ontwikkelingen van de prijzen van nieuwbouwwoningen.