Prijs koopwoningen in mei 2020 op hoogste niveau ooit

De prijzen van koopwoningen zijn in de maand mei van 2020 op het hoogste niveau ooit belend. Gemiddeld kwam de verkoopprijs uit op 333.000 euro. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen was de gemiddelde huizenprijs niet eerder zo hoog. Het blijkt dat de maand mei een goede maand is voor de woningverkoop. Het laatste record was namelijk ook in een meimaand behaald. Dat was in mei 2018.

Woningmarkt in beweging

In mei 2020 lagen de verkoopprijzen van koopwoningen 7,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster hebben dit berekend in een onderzoek naar de prijsontwikkeling van koopwoningen. De afgelopen tien jaar is er sprake geweest van enorme schommelingen in de woningprijzen op de woningmarkt. In augustus 2008 was er nog sprake van een piek in de woningprijzen. Daarna gingen de prijzen van woningen fors omlaag. De huizemarktcrisis volgde op de kredietcrisis waardoor de woningprijzen daalden tot een dieptepunt in juni 2013.

Huizenmarkt op recordhoogte

Vanaf die maand is de huizenmarkt langzaam maar zeker uit het dal omhoog gekomen. Met een kleine golfbeweging is de huizenmarkt de afgelopen jaren hersteld. Inmiddels liggen de prijzen hoger dan ooit. In Amsterdam is het prijsniveau eerder op recordhoogte beland maar inmiddels is de recordhoogte ook in andere delen van Nederland een feit. Ten opzichte van het dal in medio 2013 is het prijsniveau voor koopwoningen inmiddels 50 procent hoger.