Zwembaden worden 1 graad kouder in 2022 om energie te besparen

Een sector waarin energieprijzen ook een rol spelen is de zwemsport. Binnen de zwemsport zijn zwembaden behoorlijke energieverspillers. Natuurlijk wil niemand in een koud zwembad zwemmen daarom zijn zwembaden over het algemeen op een comfortabele temperatuur. De prijzen van aardgas zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan. Dat zorgt er voor dat ook het verwarmen van zwembadwater veel duurder is geworden. Om die reden hebben zwembaden in Nederlands besloten om het zwembadwater een graadje kouder te laten worden. Dit bericht werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt door Sportfondsen Nederland.

Sportfondsen Nederland

In Nederland vallen ongeveer 120 binnen en buitenzwembaden onder deze organisatie. De zwemsector wil ook gaan verduurzamen door meer zonnepanelen en andere duurzame energieoplossingen aan te brengen. Dit heeft Sportfondsen Nederland besloten na een uitspraak van de rechter. In deze toespraak ging het over de gasprijzen die zijn gestegen en de rol daarin van energieleverancier TotalEnergies. Sportfondsen Nederland is een uitbater van zwembaden en sporthallen en heeft contracten afgesloten met TotalEnergies. Via de rechter had Sportfondsen Nederland er voor gepleit dat de eerder gemaakte afspraken over gasleveringen en -prijzen van TotalEnergies moesten worden gehandhaafd. In november 2022 had Sportfondsen Nederland ongeveer dertig extra zwembaden in haar organisatie opgenomen.

TotalEnergies

Dit gebeurde na de overname van branchegenoot Laco. De energielevering aan deze locaties zou moeten plaatsvinden volgens contractuele afspraken die eerder zijn gemaakt met de organisatie TotalEnergies. De energieleverancier was het hier echter niet mee eens. Doordat de gasprijzen zijn gestegen zou de energieleverancier grote financiële risico’s lopen. Door de prijsverschillen tussen de contactafspraken en de huidige energieprijzen op de markt zouden financiële gaten ontstaan die voor schade kunnen zorgen binnen het bedrijf. Volgens de rechter is er geen sprake van een spoedeisend belang. Daarmee is een kortgedingprocedure ongeschikt voor de behandeling van deze kwestie. Er is nog geen indicatie gegeven met betrekking tot de mogelijke bodemprocedure die zal volgen. Tot die tijd hoeft TotalEnergies de nieuwe zwembaden niet toe te voegen.