Vanaf 1 juli 2016 moeten zwembaden aantonen dat ze goed rvs gebruikt hebben in constructies

In 2011 gebeurde er een tragisch ongeluk in een Nederlands zwembad. Toen viel een luidspreker naar beneden in het Tilburgse zwembad De Reeshof. Na een technisch onderzoek is gebleken dat het ophangsysteem van de luidspreker ondeugdelijk was geraakt. Het desbetreffende roestvaststaal was niet meer bestand tegen de inwerking van chloor. Door dit incident heeft de overheid nagedacht over een oplossing. Men is tot de conclusie gekomen dat overdekt zwembaden in verplicht moeten kunnen aantonen dat er deugdelijk rvs gebruikt is in de constructies.

De soorten rvs die niet bestand zijn tegen chloorlucht mogen niet meer worden toegepast. Door deze verplichting wil de overheid voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan en ongelukken gebeuren in zwembaden. Men heeft onderzoek gedaan naar het gebruikt van ondeugdelijk rvs in zwembaden in Nederland. Hieruit heeft men een schatting gemaakt dat in 67 procent van de overdekte zwembaden nog ondeugdelijk rvs aanwezig is. Daarom is het verbod volgens de overheid van belang.

In Nederland moeten eigenaren van zwembaden zelf opdracht geven voor een onderzoek naar verkeerd rvs. Dit onderzoek moet voor 1 januari 2017 plaatsvinden. Als uit een dergelijk onderzoek blijkt dat er verkeerd rvs is gebruik zal de eigenaar van het zwembad dit moeten verwijderen of vervangen door deugdelijk rvs dat bestand is tegen chloor. Nederland is niet het enige land dat verkeerd rvs in zwembaden verbied. In Duitsland is het gebruik van verkeerd rvs al langere tijd verboden.

Reactie van Technisch Werken
Het is zeer kwalijk dat er verkeerd rvs wordt gebruikt voor constructies in zwembaden. Op de bouw worden zeer strengen eisen gehanteerd voor constructies. Laswerk aan dragende constructies moet zelfs onder certificaat worden gedaan om aan de EN normering te voldoen. Hoe kan het dat er constructies aanwezig zijn in zwembaden die niet bestand zijn tegen de uitwerking van chloordampen? Daar moet uiteraard wat aan gedaan worden. Het is echt verschrikkelijk dat daar eerst een ernstig ongeluk aan vooraf is gegaan.