Toepassing ondeugdelijk rvs onduidelijk bij 80% van de zwembaden in 2017

Ongeveer 80 procent van alle overdekte zwembaden in Nederland kan niet aantonen dat er geen roestvast staal in de constructies van het gebouw is verwerkt op plekken waar dat gevaarlijk kan zijn. Het gaat daarbij om rvs constructies die onder het plafond zijn aangebracht en waaraan verlichting, geluidsboxen of andere objecten zijn bevestigd. Door de chloordampen vanuit het zwembadwater tasten de constructieve stevigheid van het rvs aan waardoor deze metaallegering op den duur toch kan gaan roesten en kan breken. Dit zorgt voor veiligheidsrisico’s omdat de draagkracht van rvs constructies en de stevigheid van de rvs bevestigingsmiddelen zo zwak kan worden dat het gewicht wat aan deze constructies en bevestigingsmiddelen hangt los gaat raken. Daardoor kunnen mensen gewond raken of zelfs dodelijk geraakt worden door constructiedelen en materialen die los raken.

Incident met ondeugdelijk rvs
Minister Plasterk heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat het in zijn ogen “zeer teleurstellend” is dat zoveel zwembaden in Nederland nog altijd niet hebben geïnventariseerd of er gevaarlijk staal aanwezig is in hun zwembad. In het jaar 2011 kwam in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven nadat er een geluidsbox naar beneden was gevallen. Deze geluidsbox hing aan een constructie van roestvast staat die door de inwerking van chloordampen was aangetast.

Verplichting voor zwembaden
Voor 1 januari van 2017 moesten zwembaden in Nederland verplicht doormiddel van een rapport aantonen dat er geen roestvaststalen constructies meer aanwezig zijn op plekken waarbij mensen getroffen zouden kunnen worden. Slechts twintig procent van alle 1027 binnenzwembaden in Nederland heeft gehoor gegeven aan deze oproep.