Zorg groeit 2,5 procent in 2020 aldus ING

Het komende jaar zullen de kosten voor de zorg met 2,5 procent toenemen. Dat maakt 2020 het tweede jaar op rij waarin de kosten voor de zorg sneller stijgen als de economische groei. Dat bericht werd maandag 23 december 2019 bekend gemaakt door het Economisch Bureau van ING in het Vooruitzicht Gezondheidszorg.

Er is sprake van een toenemende vraag naar zorg. Bovendien komen er meer middelen voor hogere kwaliteit beschikbaar. Verder zullen ook de wachtlijsten naar verwachting korter worden. Daardoor zou er volgens de onderzoekers van de ING sprake zijn van een “aanhoudende sterke groei”. Ook de werkgelegenheid neemt toe volgens de ING. Het aantal werknemers zal in deze sector groeien met 1,5 werknemers. Dat betekent een verdubbeling in het zorgpersoneel ten opzichte van dertig jaar geleden.

In 2020 werkt volgens de berekening van ING gemiddeld 15,5 procent van al het personeel in Nederland in de zorg. Dertig jaar geleden was dit percentage nog 12 procent. Van alle sectoren in de zorgt blijkt de ouderenzorg het snelste te groeien. Zo zou het komende jaar 500 miljoen euro extra worden besteed aan kwaliteitsgelden van verpleegtehuizen aldus het economische bureau van in ING. Naast de ouderenzorg wordt er ook veel geld geïnvesteerd in de jeugdzorg. In die zorgsector wordt 300 miljoen euro extra gestoken om de wachtlijsten in te korten.