Zelfrijdende Googleauto kan driepuntsbocht uitvoeren november 2016

De ontwikkeling van de technologie van zelfrijdende auto’s verloopt steeds sneller. Google is al geruime tijd actief bezig met het ontwikkelen van technologie voor zelfrijdende auto’s. De zelfrijdende auto’s van Google hebben in totaal al ruim 3,5 miljoen kilometer zelfstandig gereden. Deze testritten worden gedaan in verschillende Amerikaanse staten, zo zijn er verschillende ritten in Californië gemaakt.

Het bedrijf maakte in november bekend dat de Google-auto een lastige ‘driepuntsbocht’ kan maken. Het behalen van dit resultaat is niet eenvoudig. Voordat het resultaat werd bereikt heeft Google de auto wekelijks ongeveer duizend bochten laten maken. De ‘driepuntsbocht’ wordt in het Engels ook wel een ‘three-point-turn’ genoemd. Hierbij keert de auto om door eerst vooruit en daarna achteruit opzij te rijden.

Voor een mens is de driepuntsbocht ook al lastig te maken. Een mens kan echter zelf redelijk goed inschatten of een bocht goed gemaakt kan worden. Een zelfrijdende auto kan dat niet zo eenvoudig. De auto moet volgens een verslag van Google zeer veel data verzamelen om de bocht goed te kunnen uitvoeren. De Googleauto kiest vaak automatisch voor de snelste weg en doet daarbij meestal niet wat voor de inzittenden als logisch en goed aanvoelt. Soms worden bochten achteruit gemaakt maar de meeste inzittenden verwachten een bocht vooruit. De juiste data en programmering kan er voor zorgen dat de auto de juiste logische beslissing maakt.