Zelfrijdende auto van Google nog niet perfect in 2016

Google is al jaren bezig om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen.  Dat is niet eenvoudig.  Het vereist veel technische kennis om oplossingen te vinden voor de technische problemen die je tegenkomt als je zelfrijdende auto’s ontwikkeld.

In februari 2016 is een zelfrijdende testauto van Google in botsing gekomen met een bus. Dit gebeurde in de Amerikaanse staat Californië. fit is natuurlijk vervelend voor Google maar er is niemand gewond geraakt. Het is incident is vermoedelijk de eerste keer dat een zelfrijdende auto in botsing is gekomen mer een ander voertuig.

De botsing tussen de zelfrijdende goole auto en de gemeentelijke bus vond volgens Google plaats op 14 februari in Mountain View. Dit maakte Google bekend in een rapport dat het bedrijf indiende bij de toezichthouders in de staat Californië. Het voertuig van Google was een zelfrijdende LexusRX450h.

Tijdens een testrit probeerde men de auto in een brede laan om enkele zandzakken te laten rijden. Tijdens de testrit was er een bestuurder in het voertuig, dit was de testrijder. Hij verklaarde ”dachten dat de bus vaart zou minderen of het Google-voertuig langs zou laten”. Ongeveer drie seconden later reed de testauto in het midden van de laan reed raakte deze de zijkant van de bus. Het was geen harde klap. De testauto schampte de bus. Er was alleen schade aan de carrosserie van het voertuig. Het linker voorspatbord, een voorwiel en een sensor raakten door de botsing beschadigd. Niemand raakte door de botsing gewond.

Reactie van Technisch Werken

Het is niet eenvoudig om een zelfrijdend voertuig te maken omdat er een hoop sensortechniek voor nodig is. Doormiddel van sensoren of voelers krijgt een voertuig of machine informatie binnen. Op basis van deze informatie en een goed softwareprogramma kan een voertuig beslissingen nemen. Onverwachte situaties maken het in de praktijk vaak moeilijk om ongelukken te voorkomen. Dit blijkt nu ook met dit incident.