Woonbegroting wordt besproken in november 2020

De Woonbegroting van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zal doormiddel van een debat tegen het licht worden gehouden. De afgelopen jaren is de woningmarkt regelmatig een onderwerp geweest waarover men in de politiek stevig met elkaar in gesprek is getreden. Dat is logisch want het gaat niet goed in Nederland op het gebied van de beschikbaarheid van woningen. De woningmarkt staat onder druk. De vraag is hoger dan het aanbod en investeringsmaatschappijen in vastgoed hebben de afgelopen jaren vaak ruim spel gekregen om grote hoeveelheden woningen aan te schaffen om deze vervolgens op de vrije huurmarkt tegen forse huurprijzen aan te bieden. Woningzoekenden en starters op de woningmarkt zijn voor hele lastige keuzes gesteld. Moeten ze gaan meebieden in de woningmarktgekte of moeten ze gaan wachten of genoegen nemen met een woning die niet aan hun belangrijkste woonwensen voldoet. Het zijn allemaal dilemma’s en ondertussen bleef de overheid aan de zijlijn staan.

Woonbegroting 2020

De Woonbegroting zou verandering moeten bieden op de woningmarkt. Er zou een einde moeten komen aan het tekort aan woningen. De woonbegroting die in november 2020 zal worden besproken is hoogstwaarschijnlijk de laatste woonbegroting van deze regeerperiode. Met deze begroting zou een eerste opzet moeten worden gegeven voor de veranderingen die nodig zijn om de woningmarkt gezond te krijgen. Daarvoor moet echter worden samengewerkt. De coalitie heeft namelijk zowel in de Eerste en Tweede Kamer geen meerderheid meer. Daarom heeft de coalitie de steun van de oppositie nodig. Er is veel tussen de partijen gesproken. Er zijn ook aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de huurstijging beperkt tot 1 procent boven de inflatie.

Nieuw energielabel en extra woningen

Vorige week had minister Ollongren zich verzekerd van de steun van de PvdA en GroenLinks. De minister heeft met deze partijen een akkoord weten te sluiten. Deze partijen wilden dat de huurverhoging zoveel mogelijk werd beperkt om financiële problemen in huishoudens te voorkomen. Veel huishoudens zouden het al lastig hebben vanwege de coronacrisis. Daarom zouden er niet nog extra kosten bij moeten komen. Andere onderwerpen die in de Woonbegroting aan de orde komen zijn het energielabel en de bouw van nieuwe woningen om het tekort aan woningen in Nederland op te vangen.