Productie in september 2020 lager dan in september 2019

De industrie van Nederland heeft in de maand september van 2020 minder geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal viel de productie van september 6,8 procent lager uit. Dit is een sterk krimpcijfer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het zelfs een groter krimpcijfer dan de twee maanden voorafgaand aan september,

Er zijn verschillende sectoren die te maken hebben met een krimp in Nederland. Uiteindelijk heeft de maakindustrie ook te maken met de effecten van de coronacrisis. Als er minder goederen en producten worden verkocht zal de vraag afnemen. De verkopers merken de daling in de vraag meestal als eerste maar uiteindelijk zal ook de industrie te maken krijgen met de daling. In veel bedrijfstakken lijkt de krimp echter pas later op gang te komen. Zo is de krimp in de economie nu sterker dan in de maand augustus voor verschillende sectoren.

Toch werd in het voorjaar van 2020 nog minder geproduceerd tijdens de lockdown van Nederland. Toen daalde de productie in april bijvoorbeeld met 10,9 procent in mei daalde de productie zelfs met 12 procent. Na die periode was de krimp in de productie aan het afnemen. De maand september vormt echter weer een grotere krimp in de productie. De coronacrisis is nog niet voorbij. Voor veel bedrijven is er nog sprake van  onzekere factoren.