Woningverkoop januari 2015 laat kleine stijging zien

In januari 2015 is het aantal woningen dat in Nederland verkocht is gestegen ten opzichte van de maand januari in 2014. De stijging komt neer op een percentage van zes procent. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Kadaster op dinsdag 17 februari 2015. In totaal werden in de maand januari 9.437 woningen in Nederland verkocht. De meeste woningtypen maakten een behoorlijke verkoopgroei door alleen de twee-onder-een-kapwoningen bleven in de groei achter. Vooral appartementen maakten een flinke verkoopstijging door. In januari 2015 werd bijna 13 procent meer verkocht ten opzichte van januari 2014 in het woningsegment appartementen.

Er waren ook grote verschillen in de woningverkoop tussen de provincies. Een provincie die het in januari 2015 goed deed was Flevoland. In deze provincie werden maar liefst 29 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde maand in 2014. Provincies die het minder goed deden in de woningverkoop waren de provincies Zeeland, Drenthe en Overijssel. In deze provincies daalde de verkoop in januari. De daling per provincie is verschillend, de provincie Zeeland maakte de grootste daling door met ruim 14 procent.

Daling ten opzichte van december 2014
Als men de woningverkopen van december 2014 vergelijkt de met woningverkopen van januari 2015 dan is er sprake van een flinke daling. De daling in het aantal woningverkopen tussen deze twee maanden komt op 63 procent. Het Kadaster geeft aan dat dit verschil duidelijk uitgelegd kan worden vanwege het feit dat met name in de laatste maand van het jaar de meeste akten worden aangeboden. Verder was de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro een belangrijke factor. Deze schenkingsvrijstelling diende te worden gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van een woning. Omdat deze schenkingsvrijstelling niet meer van toepassing zou zijn in 2015 kozen veel mensen er voor om aan het einde van 2014 nog een investering te doen in een woning.

Reactie van Technisch Werken
De huizenprijzen zijn van zeer veel verschillende factoren afhankelijk. Het einde van 2014 was bijzonder positief voor de woningmarkt maar dat had ook duidelijke oorzaken. Nu 2015 begonnen is wordt de normale lijn weer opgepakt van de woningverkoop. Hierdoor is een enorme stijging niet meer aan de orde. Wel is er nog een positieve lijn zichtbaar in het aantal woningverkopen ten opzichte van 2014. Het is maar net waarmee de cijfers worden vergeleken. Als je positief naar de verkoopcijfers kijkt zie je dat een stijgende lijn wordt voortgezet. Iemand die negatief naar de cijfers kijkt ziet dat er wel sprake is van ‘kunstgrepen’ om de woningmarkt op pijl te houden.