Woningverkoop gedaald in mei 2018

Het gaat niet goed met de verkoop van bestaande woningen in Nederland. Het Kadaster heeft in de maand mei 18.237 verkochte woningen geregistreerd. Dat aantal ligt negen procent lager dan het aantal verkochte woningen in dezelfde maand in 2017. Sinds begin 2018 loopt het aantal woningverkopen in Nederland terug. Dat heeft vooral te maken met het aanbod aan woningen. Dit aanbod loopt terug. In het middensegment komen steeds minder woningen beschikbaar terwijl in het topsegment woningen lang te koop kunnen staan.

Grote oude woningen

Duurdere huizen worden nauwelijks verkocht. Hierbij kun je denken aan luxe villa’s, grote landhuizen en monumentale boerederijen en andere omvangrijke panden. Deze grote gebouwen kosten vaak veel geld in aanschaf. Bovendien zijn er ook kosten aan onderhoud en energie. De energierekening is voor grote woningen vaak veel hoger dan de energierekening voor kleine woningen. Het verduurzamen van een grote woning is ook vaak lastig en kost veel geld.

Nieuwbouw is beter?
Nieuwe huizen zijn vaak een veel betere optie voor veel woningzoekers. Nieuwbouw is er in bijna alle segmenten. Men kan kiezen voor energiezuinige concepten zoals nulwoningen, passiefhuizen en energieneutrale woningen. Het Nederlandse woningaanbod is aan het verduurzamen. Veel mensen die een nieuwe woning kopen weten dat de energietransitie een rol speelt. Geen wonder dat woningen verplicht moeten worden voorzien van een energielabel.

Energielabel

Ook op dit gebied scoren met name de oudere grote woningen slecht. Het energielabel is dikwijls F of G. Dat betekent dat er enorm veel geld en tijd gestoken moet worden in het verduurzamen van de woning. De Nederlandse overheid zal in de toekomst waarschijnlijk doormiddel van wet en regelgeving er voor zorgen dat mensen hun woning moeten verduurzamen. Het alternatief is vaak een nog hogere energierekening.