Woningverkoop in juli 2018 twee procent gedaald ten opzichte van juli 2017

De verkoop van woningen neemt af in Nederland. Dit heeft het Kadaster op vrijdag 17 augustus 2018 bekend gemaakt. het Kadaster registreert de daadwerkelijke overschrijving van woningen op een andere naam. Hierdoor heeft het Kadaster een goed beeld van het daadwerkelijke aantal woningen dat van eigenaar verwisseld. Volgens het Kadaster neemt de verkoop van woningen af. In juli is de verkoop van woningen twee procent lager uitgevallen in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks dat blijven de woningverkopen op de woningmarkt in Nederland op een hoog niveau.

Woningverkoop in regio’s
Het Kadaster heeft de woningverkoop in juli 2018 vergeleken met de woningverkoop van dezelfde maand in andere jaren. Hieruit komt naar voren dat alleen in de jaren 1998, 1999, 2002, 2016 en 2017 meer woningen werden verkocht in de maand juli. in de maand juli van 2018 werden in totaal 19.580 woningen verkocht. Er werden met name in de Randstad minder woningen verkocht. Ook in andere provincies was er sprake van een daling. Toch werden in sommige regio’s juist meer woningen verkocht. Hieronder zie je een aantal provincies waarin de woningverkoop toenam met daarachter het percentage van de toename:

  • Drenthe,(8,6 procent),
  • Friesland (7,4 procent),
  • Overijssel (5,7 procent),
  • Zeeland (13,3 procent).

Hoewel de verkoop in deze provincies toenam was de toename in de woningverkoop daar niet zo groot dat ze daarmee de landelijke verkoopcijfers omhoog brachten.

Woningverkoop in woningtypes
In verschillende soorten woningtypes daalde de woningverkoop. De verkoop van tussenwoningen nam af met 2,9 procent en de verkoop van appartementen daalde ook. Er werden 6,7 procent minder appartementen verkocht in juli. Dit gebeurde echter niet met hoekwoningen. Daarvan werden 3,9 procent meer verkocht. Ook werden er 2,8 procent meer vrijstaande woningen verkocht. Verder bleef het aantal verkochte Twee-onder-een-kap-woningen nagenoeg gelijk.

Meer hypotheken
Er werden in juli wel meer hypotheken afgesloten. Door het Kadaster werden deze maand 31.111 nieuwe hypotheken geregistreerd. Dat is een stijging van 7,5 procent. In 2018 zijn er tot nog toe ongeveer 1 procent meer nieuwe hypotheken geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode in 2017.