Technisch Nederland wijst allround inzetbaarheid aan als belangrijkste marktontwikkeling

Tekort aan technici komt hoger op de agenda in technische branche

Ede, 18 juni 2018 – De allround inzetbaarheid van technici wordt door technisch Nederland gezien als de belangrijkste ontwikkeling van dit moment. Ongeveer 21% van de mensen die werkzaam zijn in de techniek geeft dit aan. Dit blijkt uit de derde editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. In dit rapport geven 969 respondenten uit de technische branche antwoord op vragen over marktontwikkeling, HR-trends en opleidingstrends binnen de techniek.

Naast allround inzetbaarheid is ook het borgen en bijbrengen van kennis en kunde belangrijk binnen de technische branche. Hij het onderzoek komt naar voren dat 20% van de respondenten dat heeft aangemerkt als belangrijke marktontwikkeling. De top drie marktontwikkelingen wordt afgesloten met het tekort aan technici (18%). Voor veel bedrijven begint het tekort aan personeel een probleem te worden. Dit probleem blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid vacatures die open staan in de techniek.

Tekort aan technici hoger op de agenda
De afgelopen jaren plaatst de technische branche het tekort aan technici steeds hoger op de agenda. In 2016 vond ruim de helft van de respondenten allround inzetbaarheid van technici de belangrijkste ontwikkeling (55%). Automatisering (18%) en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (15%) stonden toen ook in de top drie. De uitkomsten van 2017 zagen er heel anders uit. Allround inzetbaarheid van technici en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde stonden op de gedeelde eerste plaats. Beiden scoorden 21 procent. Automatisering maakt plaats voor het tekort aan technici (13%). Dit jaar wint laatstgenoemde opnieuw terrein als belangrijke ontwikkeling.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Het tekort aan technici en allround inzetbaarheid hangen nauw met elkaar samen. Het allround opleiden van technici is in mijn ogen de oplossing om het structurele tekort terug te dringen. Dit verkleint de mismatch. De automatisering en toenemende integratie van intelligente technieken vragen om een nieuw en breder pakket aan vaardigheden. Allround opleiden biedt uitkomst voor bedrijven, omdat technisch medewerkers multi-inzetbaar worden. Het werkt ook positief voor de technicus zelf, want door zijn vaardigheden uit te breiden versterkt hij zijn positie op de arbeidsmarkt.”

Het rapport: de ROVC TechBarometer 2018
De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de website van het ROVC.