Omscholing vereist een duidelijk doel in 2018

Omscholing is een begrip dat je steeds vaker hoort op de arbeidsmarkt. Steeds meer mensen denken er over na om hun loopbaan een andere richting te geven. Dat kan om verschillende redenen het geval zijn. Sommige mensen zijn toe aan een nieuwe uitdaging terwijl andere mensen merken dat ze met hun opleidingen niet aan het werk kunnen komen of niet kunnen doorgroeien. Bovendien zorgen technologische ontwikkelingen er voor dat er nieuwe functies ontstaan waardoor de interesse van mensen gewekt kan worden.

Langer werken
Werknemers werken langer door omdat de pensioengerechtigde leeftijd opschuift. Om die reden is het belangrijk dat men regelmatig er voor zorgt dat de loopbaan en loopbaanperspectieven van werknemers en werkzoekenden worden geëvalueerd. De mogelijkheden tot omscholing kunnen daarbij aan de orde komen. Het is echter wel belangrijk dat omscholingstrajecten doelbewust worden ingezet.

Loopbaanbegeleiding
Er is ook in 2018 voldoende werk voor loopbaanbegeleiders en loopbaancoaches. Deze ondersteunen werknemers en werkzoekenden bij het vormgeven van hun loopbaan en het maken van keuzes die je verder op weg helpen in je werk. Het is belangrijk dat iemand zorgvuldig met zijn of haar energie omgaat. Werken kost tijd en energie en scholing ook. Als iemand een omscholingstraject wil gaan volgen zal dit daarom doelbewust moeten gebeuren anders gaat er veel energie, tijd en vaak ook veel geld verloren.

Omscholing om kans op werk te vergroten
Werknemers die in een outplacement traject zitten of mensen die werkloos zijn kunnen ook een omscholingstraject volgen. Veel mensen in deze categorieën kiezen bewust voor omscholingstrajecten naar functies en beroepen waarin veel werk is of veel werk wordt verwacht. De techniek en de zorg zijn populaire branches voor omscholingstrajecten omdat in deze sectoren sprake is van een structureel tekort aan personeel. Toch moet je bij omscholing niet alleen kijken naar de kans op werk. Een omscholing en een beroep moet ook bij jezelf passen.