Verduurzaming vereist meer BBL-ers in de installatietechniek en elektrotechniek

De komende jaren krijgt de installatiebranche in Nederland het steeds drukker. De verduurzaming en de bijbehorende energietransitie zorgen er voor dat er steeds meer projecten worden gestart op het gebied van zonne-energie, windenergie, warmtepompen en vergistingsinstallaties. Ook worden er meer palletkachels, palletketels en andere verwarmingssystemen aangebracht. Vanuit de overheid wordt de energietransitie gestimuleerd en zelfs verplicht gesteld. Nederland moet van het aardgas af en ook andere fossiele brandstoffen worden uit de energievoorziening gebannen. Dat betekend dat er meer duurzame energie installaties moeten worden gebouwd. De vraag is dan door wie deze installaties gebouwd moeten worden. Er zijn namelijk al duizenden vacatures in de installatietechniek niet kunnen worden ingevuld met het huidige aanbod aan werkzoekenden op de arbeidsmarkt. BBL blijkt echter voor steeds meer bedrijven in de installatietechniek een effectieve oplossing.

Wat is BBL?
BBL is de Beroepsbegeleidende leerweg en wordt ook wel werken en leren genoemd. Doormiddel van BBL opleidingen in de installatietechniek en elektrotechniek kunnen ook mensen met weinig technische kennis en ervaring zichzelf ontwikkelen tot een assistent elektromonteur of assistent installatiemonteur. Als ze het hele BBL-traject succesvol hebben afgerond kunnen de afgestudeerde BBL-ers zelfstandig aan de slag in de installatietechniek of elektrotechniek. Opleidingen zijn noodzakelijk voor de installatiebranche. Er zijn voldoende mbo opleidingsinstituten die maatwerkopleidingen aanbieden op BBL gebied. Zo kan de nadruk meer gelegd worden op de nieuwe, groene energie installaties. Deze ervaring wordt de komende jaren steeds belangrijker en is per definitie niet complexer.

Niet complexer
Het plaatsen van zonnepanelen op daken is niet heel moeilijk maar wel belangrijk werk in het kader van de energietransitie. Toch heeft een assistent monteur wel de nodige kennis nodig van elektrotechniek om deze panelen aan te brengen daarom zijn BBL-opleidingen belangrijk. Steeds meer installatiebedrijven hebben dit in de gaten en investeren in BBL en gaan de samenwerking aan met een ROC of schakelen een VCU uitzendbureau in om te bemiddelen in opleidingen en personeel. Deze samenwerking begint aan het einde van 2018 een heel positief effect te krijgen op de arbeidsmarkt. Er zullen echter vanaf 2018 nog meer BBL-instromers in de installatietechniek aan het werk moeten worden geholpen om de grote hoeveelheid vacatures in deze sector te beperken. De overheid, de installatie sector en de uitzendbranche werken hierbij steeds meer met elkaar samen.