Woningeigenaren schatten kosten verduurzaming op 22.000 in 2019

De meeste huiseigenaren in Nederland staan open voor het verduurzamen van hun woning. Toch aarzelen veel huiseigenaren om met de verduurzaming aan de slag te gaan. De hoge kosten zijn een belangrijke drempel voor veel woningeigenaren. Gemiddeld verwachten woningeigenaren ongeveer 22.000 euro te moeten besteden aan het verduurzamen van een woning om in aanmerking te komen voor het energielabel A. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Kleine aanpassingen om energie te besparen zijn heel populair. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van tochtstrippen of radiatorfolie. Als er echter grote verbouwingen moeten worden gedaan om energie te besparen ontstaat er meer weerstand. Negen van de tien huizenbezitters heeft dan bezwaren vooral met betrekking tot de kosten. Het onderzoek van de ABN AMRO werd gehouden onder duizend huizenbezitters.

De eerder benoemde 22.000 euro is geen gemiddelde dat afhankelijk is van het huidige energielabel. Zo verwachten mensen met een woning met energielabel B in totaal 13.000 euro aan kosten kwijt te zijn om een energielabel A te behalen. Mensen met een woning met energielabel E tot en met G verwachten dat verduurzaming ongeveer 33.000 euro gaat kosten.