Woningkopers durven weer ontbindende voorwaarden te stellen bij woningkoop eind 2022

De afgelopen tijd is de woningmarkt van Nederland langzaam maar zeker afgekoeld. Dat betekent dat vraag en aanbod meer in balans komt op de woningmarkt. Dat blijkt ook uit websites met het woningaanbod van Nederland. Er is een duidelijke groei in het aantal woningen dat te koop is aangeboden. Woningen staan bovendien ook langer te koop. Er ontstaat daardoor minder druk bij de woningkopers. Mensen die op zoek gaan naar een woning worden kritischer. Ze kunnen meer woningen met elkaar vergelijken. Daarnaast kunnen ze ook de voorwaarden voor de koop van een woning bijstellen.

Tot voor kort kochten veel mensen een woning zonder ontbindende voorwaarden om de kans op een succesvolle koop zoveel mogelijk te vergroten. Het grote gevolg was echter dat een hoop mensen veel risico’s voor lief namen. Inmiddels is duidelijk geworden dat men ook meer ontbindende voorwaarden durven te stellen. Zo kiezen bijna alle kopers weer voor een financieringsvoorbehoud. Ook kiezen steeds meer mensen voor de voorwaarde om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.de termijn die huizenkopers willen afspreken voor ontbindende voorwaarden is ook steeds langer. Gemiddeld is deze termijn opgelopen naar zes weken. Dat is de langste gemiddelde periode sinds 2015.

 Volgens de adviesketen De Hypotheekshop zijn er eind 2022 ongeveer een kwart minder kopers op de woningmarkt dan in 2021. Daardoor zou er volgens De Hypotheekshop meer ruimte zijn voor starters op de woning. Een groot deel van de woningzoekers zou wegblijven vanwege het feit dat de hypotheekrente omhoog is geschoten. Deze rente is omhoog gegaan vanwege het feit dat de ECB de rente heeft verhoogd. De kans is groot dat de ECB de rente nog verder gaat verhogen. Dat heeft een direct effect op de woningmarkt. De hogere hypotheekrente ten gevolge van de hogere ECB rente zorgt er voor dat bepaalde woningen voor woningkopers buiten bereik komen. De maandelijkse lasten voor de hypotheek gaan te sterk omhoog.