Starters jonger dan 35 betalen geen overdrachtsbelasting bij woningkoop in 2021

Dit jaar wordt het voor starters op de woningmarkt gunstiger om een woning aan te schaffen. Dat komt omdat de overdrachtsbelasting omlaag gaat. De overheid hanteert voor de term starter op de woningmarkt mensen die jonger zijn dan 35 jaar. Deze groep hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als ze een woning of appartement kopen in 2021. Uiteraard moet de starter dan wel zelf gebruik maken van de woning of appartement.

Overdrachtsbelasting heeft weinig invloed

Het wegvallen van de overdrachtsbelasting is heel gunstig voor de starters. Afgelopen jaar betaalden starters nog gewoon twee procent overdrachtsbelasting voor de totale koopsom. Toch is de overdrachtsbelasting maar een klein deel van de totale kosten van een woning. Het is heel goed mogelijk dat er weer iets meer op woningen geboden gaat worden waardoor de prijzen van woningen alsnog omhoog gaan. Starters kunnen iets meer betalen en daar spelen makelaars natuurlijk weer op in. Als starters twee procent meer kunnen betalen kunnen de prijzen van starterswoningen ook wel met twee procent omhoog. Zo valt het voordeel toch weer weg.

Er moet meer aanbod voor starters komen

De woningmarkt is nog lang niet gezond. De overdrachtsbelasting is nauwelijks een factor van belang op dit gebied. Er moet juist meer aanbod komen aan starterswoningen. Zolang dit aanbod laag is ten opzichte van de vraag blijven starterswoningen voor een grote groep mensen onbetaalbaar. Temeer ook nu veel andere belangstellenden ook starterswoningen aanschaffen. Denk hierbij aan gescheiden ouders maar ook aan ouderen en mensen met een laag inkomen. De concurrentie op de woningmarkt is groot ook in 2021.