Overdrachtsbelasting woning vanaf 1 januari 2020

De overdrachtsbelasting van woningen gaat vanaf 1 januari 2020 veranderen. Vanaf dat moment wordt er onderscheid gemaakt tussen de kopers van een woning. De kopers worden in verschillende groepen ingedeeld. Allereerst is er de groep ‘starters’ op de woningmarkt.

Overdrachtsbelasting voor starters omlaag

Deze groep valt in de leeftijd tot 45 jaar en heeft nog niet eerder een koopwoning gehad. Voor starters is een overdrachtsbelasting van 0 procent van toepassing vanaf 1 januari 2021. Deze nul procent overdrachtsbelasting is alleen van toepassing op woningen met een prijs tot vier ton.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

De tweede groep die met betrekking tot de overdrachtsbelasting te maken krijgt met specifieke regels is de groep kopers die zelf niet in de woning gaan wonen. Men zou hierbij kunnen denken aan investeerders of beleggers. Deze schaffen woningen aan om deze vervolgens te verhuren. Deze groep moet vanaf 1 januari 2021 in totaal 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Ook voor mensen die een tweede woning willen kopen om deze als vakantiewoning te gebruiken moeten 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Dat is ook het geval wanneer een woning wordt aangeschaft voor kinderen of andere familieleden.

Overdrachtsbelasting voor kopers vanaf 35 jaar

De derde groep zijn woningkopers van 35 jaar of ouder die wel de woning zullen gebruiken als hoofdverblijf. Deze groep betaalt vanaf 1 januari 2021 een overdrachtsbelasting van 2 procent. Eigenlijk verandert er voor deze groep dus niets. in 2020 was namelijk ook al een overdrachtsbelasting van 2 procent van toepassing. Voor starters wordt het dus vanaf 1 januari gunstiger op de woningmarkt en voor beleggers wordt de woningmarkt iets minder gunstig. Dat is niet verwonderlijk. De overheid heeft er de afgelopen tijd geen geheim van gemaakt dat ze de beleggers zoveel mogelijk van de woningmarkt wil weren. Daarnaast wil de overheid voor starters meer kansen bieden op de woningmarkt. Voor 2021 staan overigens meerdere plannen klaar om de woningmarkt te hervormen.