De overheid heeft besloten dat het inkomen van een partner voor maximaal 90 procent mag worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek in 2021. Dat lijkt natuurlijk goed nieuws. Koppels en mensen die een studieschuld hebben kunnen namelijk vanaf 1 januari 2021 een hogere hypotheek afsluiten op een woning. In 2020 werd het inkomen van een partner nog voor 80 procent meegerekend. Daarnaast weegt ook een studieschuld minder zwaar omdat er een minder hoge rente hoeft te worden betaald op studieschulden.
Negatief effect
Dat men een hogere hypotheek kan afsluiten heeft in het verleden juist een negatief effect veroorzaakt op de woningmarkt. Men kon namelijk meer lenen voor een woning en dat heeft vrijwel direct tot gevolg gehad dat mensen meer gingen bieden op een woning. Dat heeft er vervolgens toe geleid dat de prijzen van woningen omhoog zijn gegaan. De meeste maatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft genomen op de woningmarkt hebben er juist voor gezorgd dat de woningprijzen omhoog zijn geschoten.
Woningprijzen blijven hoog
Deze ontwikkeling is bovendien niet veranderd door de jaren heen. De woningprijzen zijn omhoog gebleven en zelfs in 2020 midden in de coronacrisis gingen de woningprijzen nog verder omhoog. Het gevolg was dat woningen voor een grote groep mensen op de woningmarkt onbetaalbaar waren. Niet alleen starters hebben het moeilijk op de woningmarkt maar ook mensen met een modaal inkomen die ouder zijn dan 35 jaar hebben het lastig.
Groter aanbod noodzakelijk
De overheid lijkt zich in de maatregelen van 2021 vooral te richten op starters maar dat is slechts één groep op de woningmarkt. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters heeft overigens ook een opdrijvend effect op de woningprijzen. Het wordt tijd dat de overheid met echte maatregelen gaat komen en het woningaanbod gaat vergroten op de woningmarkt.