Woningmarkt koelt af in 2021 aldus ABN AMRO

In eerste instantie ging de ABN AMRO er vanuit dat de woningmarkt in 2021 een dalende trend zou laten zien. Inmiddels heeft de bank haar verwachting bijgesteld. De bank gaat voor 2021 niet uit van een dalende trend in woningprijzen maar van een stabilisatie. Dat betekent dat de woningprijzen het komende jaar waarschijnlijk niet omhoog gaan maar ook niet heel sterk zullen dalen. Dat kwam naar voeren uit een rapport van de ABN AMRO over de woningmarkt. Dit rapport is donderdag 8 oktober 2020 gepubliceerd.

Uit een eerdere prognose van de bank kwam naar voren dat de woningprijzen waarschijnlijk zouden dalen in 2021. De bank ging uit van een daling van 2 procent. Inmiddels is deze verwachting dus bijgesteld en gaat de bank juist uit van een stabilisatie. De cijfers over de woningmarkt zijn daardoor positiever geworden. Ook in 2020 is de woningmarkt nog volop in beweging. Het aanbod is echter beperkt. Dat heeft voor een stijgend effect gezorgd in de woningprijzen.

De woningprijzen gaan in 2020 waarschijnlijk met zeven procent omhoog ten opzichte van vorig jaar. De hypotheekrente is een belangrijke factor die er voor zorgt dat veel mensen een woning kunnen kopen en betalen. Er wordt veel overgeboden op woningen. De ABN AMRO noemt overbieden zelfs de norm op de woningmarkt in 2020. Of er veel overbiedingen zullen worden gedaan in 2021 is nog maar de vraag. De woningmarkt lijkt aan het afkoelen maar dit proces gaat wel langzaam.