Het komende jaar zou het voor tweeverdieners mogelijk kunnen worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Het kabinet wil dat het laagste inkomen zwaarder meeweegt in de berekening voor de maximale hypotheek. Daarnaast moet de hoogte van de studieschuld juist minder effect hebben op het bepalen van de maximale hypotheek.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft hiervoor afgelopen vrijdag een wetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel is echter dinsdag 21 juli 2020 in de Tweede Kamer aan de orde gekomen. Op dit moment wordt het laagste inkomen voor maximaal 80 procent meegerekend bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Dat moet echter veranderen volgens de minister. Volgens het voorstel van minister Hoekstra moet het laagste salaris voor 90 procent worden meegerekend. Door dit voorstel volgt de minister voor een gedeelte het advies van het Nibud op.
Aan het begin van juli werd door het Nibud aangegeven dat de overheid de studieschuld ook minder zwaar moet laten wegen bij het bepalen van de maximale hypotheek die iemand kan afsluiten. De factor die hiervoor wordt gehanteerd is de afgelopen jaren niet meer gewijzigd. Daarnaast is de rente in die periode wel fors gedaald. Dat zorgt er voor dat de studieschuld behoorlijk zwaar meeweegt in het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Dat heeft DUO eerder ook al aangegeven. De overheid lijkt nu werk te maken van een nieuwe huizenbubbel. Door mensen weer meer te laten lenen is een nieuwe explosieve huizenbubbel in de maak. De vraag is niet of deze bubbel een keer zal klappen maar meer wanneer de bubbel zal klappen.