Stijging huizenprijzen door meer financieringsmogelijkheden zorgt voor nieuwe huizenbubbel vanaf 2020?

De woningprijzen zijn in Nederland in 2020 verder omhoog gegaan. Het lijkt er op dat er een nieuwe huizenbubbel ontstaat. Er worden niet meer woningen verkocht maar de woningen die wel worden verkocht gaan verhoudingsgewijs tegen hoge prijzen weg. Vorige week heeft De Nederlandsche Bank (DNB) al bekend gemaakt dat er sprake is van een verdriedubbeling van de Nederlands huizenprijzen over de afgelopen 25 jaar. Deze forse prijsstijging is volgens DNB vooral te verklaren door de toegenomen financieringsruimte van kopers. Het tekort aan beschikbare woningen zou hierbij niet echt een rol van betekenis spelen,

Volgens DNB is de stijging van de huizenprijzen in Nederland de afgelopen 25 jaar gelijk opgegaan met de maximale bedragen die hypotheeknemers konden lenen. De woningmarkt is daardoor op een steeds hoger prijsniveau gekomen. Inmiddels is het prijsniveau van verkochte woningen op het hoogste niveau ooit. Daardoor bestaat de kans dat deze nieuwe huizenbubbel een keer gaat klappen. Vooral nu de coronacrisis er juist voor heeft gezorgd dat mensen eerder hogere bedragen dan lagere bedragen gaan betalen voor een woning wordt de woningmarkt ongezonder.

Vandaag op dinsdag 21 juli 2020 werd bovendien bekend gemaakt dat de overheid bezig is met een wetsvoorstel waardoor tweeverdieners mogelijk nog meer kunnen lenen op basis van hun salaris. Dat zorgt er volgens de redenering van DNB voor dat er waarschijnlijk nog hogere bedragen worden geboden op woningen. De woningprijzen zullen door de extra leenruimte waarschijnlijk verder gaan stijgen. De huizenbubbel wordt de komende tijd verder opgepompt.