Huizenkopers kunnen een hogere hypotheek afsluiten in 2016

Nederlanders die een huis zouden willen kopen kunnen in 2017 een hogere hypotheek afsluiten dan op dit moment in 2016 het geval is. Vanaf begin 2017 worden de normen voor leningen soepeler in Nederland.  Dit gebeurt op basis van een advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het bericht werd bekend door een brief die op donderdag door minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Omdat de koopkracht toeneemt hebben veel Nederlanders meer ruimte om geld te lenen voor een woning aldus het oordeel van het Nibud. Daarnaast is er nog steeds sprake van een lage hyptheekrente.  Dit zorgt er voor dat de financiële risico’s voor mensen die geld lenen voor een woning ook lager zijn.

Het bedrag dat een persoon of huishouding maandelijks kan besteden aan rente en aflossing van een hypotheek voor een woning wordt onder andere bepaald door het bruto inkomen van een huishouden te verminderen met de belastingen, premies en de overige kosten die nodig voor het levensonderhoud. Deze uitgavenposten moeten namelijk ook betaalbaar blijven als men de hypotheeklasten iedere maand heeft betaald. Daarom moet men rekening houden met de totale maandelijkse kosten bij het afsluiten van een hypotheek.

Huizenkopers worden gelukkig ook verstandiger en nemen meestal geen maximale hypotheek. Een hoge hypotheek zorgt er namelijk voor dat er waarschijnlijk flink zal moeten worden bezuinigd op andere kosten en uitgaven. Ook de waarde van een woning is bepalend voor het bedrag dat men kan lenen. In 2017 kan men maximaal 101 procent van de waarde van een woning lenen. Hiermee heeft het Nibud rekening gehouden bij het bepalen van de percentages voor 2017.