CDA wil starterslening voor starters op de woningmarkt vanaf 2020

Het CDA wil de positie van starters op de woningmarkt verbeteren. Daarvoor moeten starters een lening krijgen aldus de politieke partij. Het CDA spreekt van een starterslening. De hoogte van deze lening zou maximaal 50.000 moeten bedragen. Het is belangrijk dat de starterslening onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt. Dan kunnen starters dit kapitaal gebruiken om een grotere kans te krijgen op een hypotheek. Het CDA benadrukt dat de starterslening geen subsidie is. Het bedrag wordt als lening verstrekt en moet dus ook worden terugbetaald door de starter.

Koopwoningen te duur voor starters

Veel starters hebben het in 2020 niet bepaald makkelijk als ze een koopwoning willen aanschaffen. In 2020 is namelijk sprake van een gespannen woningmarkt. Veel woningen die te koop staan zijn te duur voor starters. Als er al woningen te koop komen in het startersegment dan is er zoveel animo dat een hoop potentiële kopers teleurgesteld aan de zijlijn blijven staan. Bovendien zijn er ook veel investeerders en vastgoedmangaten die investeren in starterswoningen. Deze spelers op de woningmarkt kopen starterswoningen overigens niet om er zelf in te wonen maar om ze vervolgens te verhuren in het vrije huur segment.

Verplichte bewoning van starterswoning

De starters op de woningmarkt die achter het net vissen kunnen daardoor de woning vaak pas na een paar maanden huren tegen forse huurbedragen. Bepaalde gemeenten willen deze situatie op de woningmarkt aanpakken door kopers van woningen te verplichten om gedurende een bepaalde periode zelf gebruik te maken van de woning. Het CDA wil bepaalde koopwoningen alleen maar beschikbaar stellen voor starters  tot en met 35 jaar. Ook die starters op de woningmarkt moeten een bepaalde periode in de starterswoning wonen en mogen de woning binnen vijf jaar niet met winst te verkopen.