Werkgevers passen in 2023 vaker functie-eisen aan om personeel te vinden aldus UWV

Het UWV geeft aan dat werkgevers in Nederland nog steeds grote moeite hebben met het vinden van gekwalificeerd personeel. Daarom worden de functie-eisen vaker aangepast. Ook arbeidsvoorwaarden worden vaker aangepast om meer personeel binnen te halen. Het UWV heeft de afgelopen tijd een grootschalig onderzoek gedaan. Hierin zijn 4.500 werkgevers in Nederland meegenomen.

Het afgelopen jaar was in Nederland ongeveer de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar volgens het UWV. In het jaar 2021 hadden werkgevers in ongeveer dertig procent van die gevallen de arbeidsvoorwaarden aangepast. In 2022 werden in 39 procent van de gevallen de arbeidsvoorwaarden aangepast. De arbeidsvoorwaarden kunnen op een verschillende manier worden aangepast namelijk op het gebied van salaris maar ook als het gaat om de balans tussen werk en privé. Zo kunnen mensen bij een aantal bedrijven rekenen op een flexibeler werkrooster en de mogelijk om meer thuis te werken.

Het aanpassen van de functie-eisen komt ook steeds vaker voor. Zo zijn er bedrijven die er voor kiezen om minder haren werkervaring te vereisen van sollicitanten. Daarnaast worden opleidingen ook minder specifiek gevraagd maar meer als een pré genoemd. In 2021 had 26 procent van de werkgevers haar functie-eisen aangepast bij moeilijk vervulbare vacatures. In 2022 was dit percentage opgelopen tot 32 procent.