Wereldwijd nog steeds overschot aan olievoorraad in 2017

De internationale oliemarkt heeft in 2017 nog steeds te maken met een overschot aan olie. In het najaar van 2016 werd de wereldmarkt overspoeld door een overvloed aan olie. Deze overschotten aan olie moeten nog door de markt worden verwerkt. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag 15 maart 2017 gepubliceerd doormiddel van rapport.

Omdat de oude olievoorraden niet op worden gemaakt zullen is een aantal landen de olievoorraden alleen maar toenemen. De productieverlaging die door de OPEC werd doorgevoerd had nauwelijks effect op de totale voorraad aan olie in de wereld.

Het is inmiddels bekend geworden dat de olievoorraad in Amerika in de maand januari 2017 op een record niveau was beland. Amerika haalt veel olie uit de schalielagen. Deze schalieolie zorgt er voor dat de olievoorraad van Amerika alleen maar verder toeneemt. Daardoor komt de olieprijs alleen maar verder onder druk te staan. De olieprijs steeg net weer een beetje toen de OPEC bekend had gemaakt dat ze de olieproductie hadden bevroren. Doordat dit nu nauwelijks effect blijkt te hebben op het totale aanbod aan olie zakt de olieprijs weer naar beneden.

Bovendien blijken een aantal leden van de OPEC zoals Iran en Saudi-Arabië hun olieproductie in februari al weer wat te hebben verhoogd. Daardoor daalde de prijs weer verder naar beneden. Veel olie die op dit moment in de markt aanwezig is ligt nog opgeslagen in olietanks en wordt eerst nog niet gebruikt. De vraag naar olie neemt nog niet heel sterk toe. Ook door de focus van veel landen en bedrijven om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen zorgt er voor dat de vraag naar olie niet heel erg toeneemt.