Wachttijd op warmtepomp wordt korter in 2023

Mensen die in Nederland een warmtepomp willen aanschaffen hoeven de komende tijd minder lang te wachten op de levering van de warmtepomp. Tijdens de coronacrisis werden veel fabrieken in de wereld stilgelegd. Ook fabrieken die onderdelen maken voor warmtepompen en fabrieken die de warmtepompen assembleren werden door de lockdownmaatregelen geraakt. Dat had het gevolg dat deze fabrieken maar ook de gehele productieketen te maken had met een vertraging in de leveringen. De installatiebedrijven merkten deze vertraging uiteraard ook en dat had het gevolg dat mensen langer moesten wachten op de installatie van een warmtepomp. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze wachttijd ingekort is.

Techniek Nederland

Dit heeft de brancheorganisatie Techniek Nederland bekend gemaakt. Techniek Nederland is de brancheorganisatie voor installatiebedrijven oftewel installateurs. Een woordvoerder van Techniek Nederland geeft aan dat de fabrieken Azië die zonnepanelen maken en warmtepompen produceren nu minder last hebben problemen en weer op volle toeren draaien. De achterstanden zouden zelfs inmiddels zijn ingelopen. Bovendien heeft de installatiebranche ook geen problemen meer met betrekking tot een tekort aan microchips. Deze chips zijn onder andere nodig voor de aansturing van de elektronica van verwarmingsinstallaties waaronder warmtepompen maar ook in CV-ketels.

Tekort aan installatiemonteurs

Niet alleen het tekort aan microchips is voorbij ook andere componenten voor installaties zijn beter verkrijgbaar dan de coronatijd en de periode vlak daarna. Hierbij kun je denken aan bekabeling maar ook aan leidingen. Verder is ook meer bedieningsapparatuur en waaronder interfaces beschikbaar. Nederlandse fabrikanten hebben bovendien de productie van hybride warmtepompen sinds vorig jaar aanzienlijk verhoogd. In de tweede helft van het jaar zal vraag en aanbod meer met elkaar in balans komen. De mensen die hun woning willen voorzien van duurzame installaties kunnen daardoor sneller geholpen worden. Maar het tekort aan personeel in de installatiebranche kan er alsnog voor zorgen dat mensen moeten wachten voordat het project daadwerkelijk van start kan gaan.