Wat is de levertijd van een warmtepomp?

De levertijd van een warmtepomp is moeilijk van te voren te bepalen. De vraag naar warmtepompen was in 2022 al heel groot maar in de komende jaren zal de vraag naar warmtepompen toenemen. Dat is een logische ontwikkeling die volgt op de verduurzaming van de woningen en bedrijfspanden in Nederland. Steeds meer gebouwen worden aardgasvrij gemaakt of worden als nieuw gebouw aardgasvrij gebouwd. Dat zorgt er voor dat er andere verwarmingsvoorzieningen moeten worden aangebracht dan de conventionele aardgasgestookte cv installatie. Het gevolg is dat warmtepompen zeer populair zijn.

Productie van warmtepompen

De productie van warmtepompen neemt toe. Dat betekent dat er vrij snel warmtepompen geleverd zouden moeten worden. Er is immers een voortdurend productieproces voor de assemblage van warmtepompen? Toch is de snelle levering van warmtepompen geen vanzelfsprekendheid. Het probleem dat een onzekere factor vormt in het productieproces zijn de onderdelen. Doordat de gehele wereld meer gericht is op digitalisering en automatisering worden computeronderdelen meer gevraagd en dus ook schaarser. De vraag naar computerchips is het afgelopen jaar zeer sterk gestegen. Omdat warmtepompen een digitaal programma bevatten waarmee de temperatuur geregeld kan worden, zullen ook deze verwarmingssystemen tijdens de productie moeten worden voorzien van computerchips. Juist deze zeer gevraagde onderdelen zijn schaars. Niet alleen in 2022 maar ook in 2023 zullen er nog tekorten zijn op het gebied van de levering van chips.

Afspraak maken met de installateur

Afhankelijk van de inkoopkanalen van het installatiebedrijf kan de levering van een warmtepomp ruim een maand zijn of zelfs langer. Daarom is het verstandig om een warmtepomp ruim van te voren te bestellen. Het is goed om hierover met een installatiebedrijf in overleg te treden. De meeste mensen kunnen namelijk niet zelf een warmtepomp plaatsen en laten dat over aan een erkende installateur. Een goede keuze natuurlijk maar installatiebedrijven hebben het ook druk. Daarom is het goed om tijdig een warmtepomp te laten bestellen door een installatiebedrijf en deze tevens te vragen om het project alvast op de agenda te zetten. Hoewel de levering van de warmtepomp wellicht een onzekere factor is kan het installatiebedrijf die deze warmtepompen inkoopt waarschijnlijk wel een redelijke indicatie geven van het moment waarop het project plaats zou kunnen vinden.