Stijgen de huizenprijzen in de zomer van 2023?

De huizenprijzen zijn de afgelopen maanden vaker in het nieuws geweest. Afgelopen week had de NVM met grote koppen in de media bekend gemaakt dat de huizenprijzen (weer) aan het stijgen zijn. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de makelaars alleen is deze optimistische berichtgeving niet objectief en bovendien wel een heel rooskleurig beeld van de werkelijkheid. Er wordt gesproken van een forse stijging. Deze is in feite uitgekomen 2,3 procent. Dat is allerminst een forse stijging te noemen. Bovendien zijn de huizenprijzen vorig jaar al sterker gedaald dan 2,3 procent. Dat maakt duidelijk dat er sprake is geweest van een piepkleine stijging in de huizenprijzen. De Nederlandse economie krijgt te maken met een kleinere groei. De kans op een recessie ligt zelfs op de loer. Bovendien verwachten veel consumenten dat de prijs van hun woning omlaag gaat de komende tijd. Het vertrouwen van consumenten in de economische ontwikkelingen de komende tijd neemt af.

Huizenprijzen

De huizenprijzen staan in 2023 wel hoger dan in 2013. In het jaar 2013 lagen de huizenprijzen op het laagste niveau van de afgelopen jaren. Dat er af en toe wat kleine schommelingen plaatsvinden in de woningprijzen is logisch. Zowel bij stijgingen als bij dalingen in de prijsontwikkelingen is er sprake van wat kleine uitschieters. Uiteindelijk moet men kijken naar de trend. Als de gehele lijn dalend is dan is er sprake van een dalende trend. Af en toe kan er in de media wel een positief bericht verschijnen over een stijging in de woningprijzen maar als men kijkt naar het grote plaatje dan is er duidelijk sprake van een daling op de woningmarkt. De komende tijd zullen er ontwikkelingen plaatsvinden die er voor zorgen dat de woningprijs gaat dalen.

Hypotheekrente

Hierbij kun je denken aan de stijging van de hypotheekrente ten gevolge van de stijging van de ECB rente. Inmiddels is duidelijk dat er ook minder nieuwbouwwoningen worden verkocht in Nederland. Daarnaast stoten investeerders huurwoningen af. Ze willen geen huurwoningen meer bezitten omdat het rendement laag is. Desondanks is er veel vraag naar huurwoningen. Mensen moeten vaak huren omdat kopen geen optie is omdat ze de fianciëring niet rond kunnen krijgen. De kleinere huurwoningen zijn met name minder populair onder verhuurders. Deze kleine woningen worden daarom op de woningmarkt gebracht. Er zijn dus meer starterswoningen beschikbaar.