Rentetarieven van ECB zullen ook na 2023 hoog blijven

De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan. Ook de komende tijd zal de ECB rente waarschijnlijk meerdere verhogingen doormaken. De verhoging van de ECB rente is volgens de Europese Centrale Bank noodzakelijk om de inflatie in Europa te bestrijden. Door een hogere rente wordt lenen minder aantrekkelijk en sparen juist aantrekkelijker. Dat zorgt er voor dat er minder geld in de economie terecht zal komen. De komende tijd zal de rente verhoogd worden maar waarschijnlijk ook hoog blijven. Ook als de periode van de daadwerkelijke renteverhogingen door de ECB voorbij is zal een renteniveau gehandhaafd blijven dat hoger is dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Verlagingen van de ECB rente zitten er de komende tijd niet in.

ECB rente

ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau geeft aan dat de komende tijd nog niet het hoogste punt bereikt zal zijn van de ECB rente. Het bestuurslid is het hoofd van de Franse centrale bank. Deed zijn uitspraak op een conferentie in Frankrijk. Het bestuurslid voegde daar aan toe dat het hoogste punt niet zozeer een plek is maar eerder een soort hoog plateau. Dat betekent dat er niet sprake zal zijn van een korte hoge piek maar van een langdurende hoge rente. Deze rente moet geruime tijd zo hoog blijven dat de gewenste effecten van het ECB beleid goed doorgevoerd zijn.

Inflatie op twee procent

De afgelopen maanden heeft de ECB al meerdere stappen doorgevoerd waarin de ECB rente verhoogd werd. De historisch lage en zelfs negatieve rente is inmiddels behoorlijk opgeklommen. Desondanks is de inflatie in Nederland nog lang niet op het gewenste niveau. De ECB wil de inflatie namelijk terugbrengen naar twee procent. Dat is natuurlijk een mooi streven maar de inflatie is nog lang niet op dat niveau beland. Villeroy de Galhau verwacht dat het de ECB voor 2025 zal lukken om de inflatie op 2 procent te brengen.