Vrouwen werken vaker deeltijd dan mannen met dezelfde studie in 2023

In Nederland werken veel vrouwen na het behalen van hun opleiding deeltijd. Of een vrouw nu een mbo, hbo of universitaire studie heeft gedaan het verschil in fulltime en parttime blijft bestaan als men kijkt naar mannen in dezelfde functie. Vooral wanneer vrouwen gaan samenwonen kiezen ze er vaker voor om deeltijd te werken. Als er kinderen komen in een gezin neemt het verschil nog meer toe. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek op woensdag 12 april 2023.

Kampioen deeltijdwerken

CBS-demograaf Ruben van Gaalen geeft in een toelichting aan dat Nederland Europees kampioen deeltijdwerken is. Deeltijd werken is een werkrooster van minder dan 35 uur per week. In Nederland werken met name vrouwen minder vaak fulltime. Van Gaalen geeft aan dat de Nederlandse economie ingericht is op deeltijd werken. Veel werkgevers en sectoren bieden de mogelijkheid om deeltijd te werken aan werknemers. Als men kijkt naar het buitenland dat valt op dat vrouwen wel of niet werken. In Nederland kunnen vrouwen ook werk en zorg / privé kunnen combineren. Ook in Duitsland en Oostenrijk is dat mogelijk.

CBS

Door het statistiekbureau CBS werd gekeken naar de eerste negen jaar dat mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt actief zijn. Het ging om een groep die in de periode 2007-2009 het onderwijs met een diploma verlieten. Vrouwen en mannen hadden een jaar na afstuderen ongeveer even vaak betaald werk. Toch beginnen mannen hun loopbaan vaker met een voltijdbaan. Een jaar na het afstuderen werken vrouwen twee keer zo vaak als mannen in een deeltijdbaan. In de jaren daaropvolgend nam het aantal vrouwen in deeltijdbanen juist verder toe.