Vraag naar technische uitzendkrachten stijgt in mei 2017

In de maand mei van 2017 neemt de vraag naar technische uitzendkrachten toe. Het begin van 2017 verliep in de winterperiode redelijk rustig voir tecniscge uitzendbureaus maar in het voorjaar nam de vraag naar tijdelijk technisch personeel bijna in alle sectoren van de techniek toe. Daardoor hebben uitzendbureaus in de techniek het druk en zien ze naast meer aanvragen voor technisch personeel ook een toename in het aantal uitzenduren, omzet en marge.

De vraag naar elektromonteurs en installatiemonteurs is gekoppeld aan de ontwikkelingen in de bouw. Daarom is de vraag naar dit installatiepersoneel ook nu nog heel hoog. Het gaat goed met de bouwsector ondanks het feit dat het aantal bouwprojecten in 2017 iets afneemt ten opzichte van 2016. Verder is de vraag naar onderhoudsmonteurs enorm aan het toenemen. In 2016 vroegen bedrijven vooral om specifieke onderhoudsmonteurs die bijvoorbeeld op elektrotechnisch of op het gebied van plc of scada veel ervaring moesten hebben. In 2017 komen veel bedrijven er achter dat specialistische onderhoudsmonteurs zo schaars te vinden zijn dat ze hun eisen moeten bijstellen. Nu kunnen ook de minder ervaren onderhoudsmonteurs vrij snel een baan vinden.

Ook de vraag naar lassers, plaatwerkers zoals kanters en zetters neemt toe. Evenals de vraag naar constructiebankwerkers en machinebankwerkers. Onder de laatste groep vallen ook verspaners zoals draaiers en frezers. Dit komt omdat het goed gaat met een groot deel van de bedrijven in de metaaltechniek.

Uitzendbureaus in de techniek hebben het druk. Ze krijgen van hun opdrachtgevers veel vacatures waarvoor ze geschikt personeel trachten te werven en te selecteren. Dat is zeker niet eenvoudig want het aanbod van techneuten op de arbeidsmarkt is beperkt. Veel uitzendbureaus hebben de vacatures van hun opdrachtgevers op hun eigen website geplaatst maar ook op de vele jobboards en vacaturebanken. Het aanbod van vacatures lijkt daardoor wel wat groter dan het daadwerkelijke aantal vacatures is.