Vraag naar werknemers met VCA neemt toe in 2017

De krapte op de arbeidsmarkt is duidelijk merkbaar in 2017. Verschillende bedrijven in de bouw en techniek hebben vacatures geplaatst op hun websites en op jobboards met als doel zoveel mogelijk potentiële sollicitanten aan te trekken. Het blijkt echter moeilijk voor veel bedrijven in de techniek om geschikte kandidaten te vinden. Ervaren eerste elektromonteurs, timmermannen, installatiemonteurs en ook lassers en samenstellers kunnen steeds minder makkelijk gevonden worden op de cv-databanken op internet. Ook uitzendbureaus merken dat het moeilijker wordt om vacatures in de techniek in te vullen. Er zijn zelfs bedrijven die nu al genoegen nemen met werknemers die in bezit zijn van een eigen auto en een VCA certificaat. VCA staat voor VGM Checklist voor Aannemers en is een veel geëist certificaat op bouwlocaties.

VCU uitzendbureaus
De Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties wordt in de praktijk vaak bij de afkorting VCU genoemd. Deze VCU certificering is specifiek bedoelt voor uitzendondernemingen die flexibel personeel, zoals uitzendkrachten, bemiddelen voor VCA gecertificeerde bedrijven. VCU uitzendondernemingen hebben intern personeel dat voorzien is van een VIL VCU certificaat. VIL staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en is een certificering waarin (aankomende) intercedenten en leidinggevenden de belangrijkste veiligheidsaspecten aanleren voor werkzaamheden op de bouw en de techniek.

Ook VCU uitzendbureaus vinden nauwelijks beschikbaar personeel
Hoewel VCU uitzendbureaus zich voornamelijk richten op beschikbare arbeidskrachten met VCA certificaten kunnen ook deze uitzendbureaus in de praktijk steeds minder voorzien in de personeelsaanvragen van hun opdrachtgevers. Er wordt ook door deze vaak technische uitzendbureaus ‘nee’ verkocht aan opdrachtgevers. Daarnaast merken deze uitzendbureaus dat hun personeel door dezelfde opdrachtgevers wordt overgenomen na het verstrijken van de inleentermijn.

VCA certificaten laten behalen
Steeds meer uitzendbureaus kiezen er voor om uitzendkrachten een VCA certificaat te laten behalen. Door nieuwe VCA certificaten te verstrekken kunnen veel werklozen toch geschikt worden gemaakt om in ieder geval basiswerkzaamheden op de bouw uit te kunnen voeren. Vaak zijn voor het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden en werkzaamheden in de installatietechniek nog andere speciale veiligheidscertificaten vereist waaronder NEN3140. Ook deze certificaten worden in de praktijk steeds vaker door technische uitzendbureaus aangeboden omdat personeel dat reeds in bezit is van deze certificaten nauwelijks beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Op deze manier wordt er meer geld geïnvesteerd in de veiligheid en ontwikkeling van arbeidskrachten. Dat is een goede ontwikkeling voor de arbeidsmarkt.