Vraag naar olie zal toenemen in 2021 aldus OPEC

De olieproducerende landen die vallen onder de OPEC hebben gisteren een voorzichtige schatting gegeven over de olieproductie de komende tijd. Volgens deze organisatie zal de olievraag de komende tijd gaan toenemen. Met name in 2021 zal de vraag naar olie ongeveer 7 miljoen vaten per dag hoger liggen dan in 2020 het geval was. De voorspelling van de OPEC staat in een rapport dat dinsdag 14 juli werd gepubliceerd.

De toename in de vraag naar olie zal volgens de OPEC ongekend hoog liggen. De reden hiervoor is de huidige markt. Momenteel ligt de vraag naar olie bijzonder laag. In 2021 wordt daarom een inhaalslag verwacht. Hoewel de voorspelling er erg gunstig uitziet kan de OPEC de voorspelling niet heel goed onderbouwen. Behalve de opmerkingen over de huidige vraag naar olie die vrij laag ligt vanwege de coronacrisis en de verwachting dat de vraag naar olie zal toenemen als de crisis voorbij is.

Er kan echter een hoop gebeuren. Er kunnen negatieve mondiale ontwikkelingen zijn die een negatieve invloed kunnen hebben op de vraag naar olie. Hierbij kun je denken aan een nieuwe golf van coronabesmettingen. Ook een oplaaiende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten of tussen andere economische grootmachten kan een negatief effect hebben op de opleving van de oliemarkt in 2020.