VNA: overheid moet elektrisch lease-rijden stimuleren in 2018

Er wordt in Nederland steeds vaker gebruik gemaakt van leaseauto’s. Het leasen van auto’s is in opmars. VNA, de brancheorganisatie van autoleasemaatschappijen, geeft aan dat er vooral veel meer auto’s privé worden geleased. De groei van private lease is veel sterker dan men eerder had ingeschat. Momenteel rijden er in Nederland ongeveer 860.000 lease-auto’s. het percentage leaseauto’s is in Nederland in ongeveer een jaar tijd met meer dan negen procent toegenomen.

Private lease
De leasemaatschappijen die bij de VNA zijn aangesloten zijn naar schatting goed voor 91 procent van de markt. De organisatie geeft aan dat de groei voor een groot deel te danken is aan de populariteit van private lease. Zo werden aan het einde van 2016 in Nederland in totaal ongeveer 64.000 particulieren met een leaseauto geregistreerd. Een jaar later zouden dit er in Nederland ongeveer 103.000 zijn geworden volgens een voorzichtige schatting van de VNA. Niet alleen particulieren leasen vaker een auto ook zakelijk kiest men vaker om een auto te leasen. Dit is zowel het geval bij gewone personenauto’s maar ook bij bedrijfswagens zoals bestelbusjes.

Elektrische leaseauto’s
Veel auto’s die worden geleased zijn echter nog voorzien van een verbandingmotor en rijden op diesel of benzine. Elektrisch rijden is voor veel mensen nog te duur. Dat vind de VNA geen gunstige situatie. De organisatie pleit er voor om elektrisch rijden te stimuleren. Niet alleen bedrijven moeten meer gebruik maken van elektrische auto’s, ook voor private lease moeten meer elektrische voertuigen worden ingezet. De overheid zou er voor moeten zorgen dat elektrisch lease-rijden interessanter wordt voor bedrijven en particulieren.