Trump wil Amerikaanse staalindustrie laten groeien in 2018

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de staalindustrie van Amerika gaat groeien. Daarvoor is hij bereid om vergaande maatregelen te nemen. Ook het verhogen van de importtarieven voor staal uit andere landen behoort tot de mogelijkheden. Dit heeft de Amerikaanse president aangegeven tijdens een ontmoeting met enkele gouverneurs. De ontmoeting vond plaats in het Witte Huis. In een reactie gaf de Amerikaanse president aan dat hij de staalindustrie weer terug wil brengen naar Amerika. Wanneer daarvoor tarieven moeten worden gevraagd op importstaal moeten we dat maar doen. Het kost dan misschien meer geld maar dan krijgen we wel meer banen in de staalindustrie aldus Trump.

Net als Europa heeft ook Amerika last van goedkoop staal uit het buitenland. Het gaat dan met name over staal uit China. Ook aluminium uit China is goedkoper dan aluminium dat geproduceerd wordt door metaalbedrijven in Amerika of Europa. Veel staalproducenten in de wereld zijn bezorgd over de goedkope Chinese metaalproducten. Staal en andere metalen produceren kost nu eenmaal geld. Veel landen denken dat China haar staalproducenten en metaalproducenten financieel ondersteund waardoor ze goedkoper staal kunnen produceren als hun concurrenten in andere landen. China wordt beschuldigd van overproductie en van het dumpen van staal tegen dumpprijzen. Vrijdag maakte Trump al bekend dat er nagedacht wordt over de kwestie maar dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft president Trump een advies gegeven waarin staat dat er maatregelen genomen moeten worden tegen goedkoop staal en aluminium uit onder andere China. In januari is de staalproductie in China iets teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dit komt naar voren uit gegevens van de internationale brancheorganisatie WSA. In januari ging de staalproductie in de gehele wereld wel iets omhoog. De daling in de staalproductie is opmerkelijk. Het is voor het eerst in jaren dat er sprake is van een afname van de staalproductie in China. In totaal hebben 64 landen hun productiecijfers doorgegeven aan de WSA. Deze landen hebben gezamenlijk 139,4 miljoen ton staal geproduceerd in januari. Dat is 0,8 procent meer staalproductie dan een jaar eerder. Ongeveer 67 miljoen ton staal is afkomstig geweest uit China. Dat is iets minder dan de helft. In China liep de staalproductie ongeveer 0,9 procent terug volgens een schatting die is gemaakt door de WSA.