Versoepeling Chinese coronamaatregelen kan voor hoger inflatie in Europa zorgen in februari 2023

De afgelopen maanden zat China bijna volledig op slot vanwege de coronamaatregelen. De maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan hebben er voor gezorgd dat de bedrijven in China minder hebben geproduceerd. De Chinese industrie kwam gedeeltelijk tot stilstand. Dat is natuurlijk goed nieuws maar het heeft ook een keerzijde. Omdat China’s economie weer op volle toeren gaat draaien kan de inflatie in Europa weer gaan stijgen. Deze voorspelling werd afgelopen vrijdag gedaan door ECB-president Christine Lagarde. De uitspraak werd gedaan tijdens het World Economic Forum in Davos.

De ECB topvrouw geeft aan dat het voor China en een groot deel van de wereld wel positief is dat de Chinese economie weer gaat draaien. Er kunnen waarschijnlijk meer onderdelen beschikbaar komen door deze ontwikkeling. Dat is gunstig voor veel landen die onderdelen uit China halen. Een toename in de productie en transport zorgt er ook voor dat er meer grondstoffen worden afgenomen door China. Ook worden meer brandstoffen gebruikt. Dat zorgt voor een stijging in de vraag naar aardgas bijvoorbeeld in de vorm van LNG. Dat zorgt er voor dat er wat kan gebeuren op de energiemarkt. De afgelopen tijd hebben de Chinezen namelijk minder energie verbruikt. De komende tijd zal dat veranderen waardoor de vraag op de energiemarkt toe kan nemen.

De schaarste van Lng zal daardoor toenemen waardoor de prijs van vloeibaar aardgas zal stijgen. Gelukkig hebben veel landen in Europa echter wel Lng ingeslagen. In de maand november daalde de inflatie in Europa. Sinds die maand is de inflatie een klein beetje aan het afnemen. Toch is de inflatie met een percentage van 9,2 procent in december 2022 in de eurozone nog steeds veel te hoog. De ECB wil namelijk een maximale inflatie van 2 procent. De enorme stijging in de inflatie komt vooral door hoge energie- en voedselprijzen. De ECB is nog lang niet tevreden over de inflatie in Europa. Daarom liggen nieuwe renteverhogingen vanuit de ECB in het verschiet in Europa. Dan gaan consumenten en bedrijven waarschijnlijk minder geld uitgeven en dat maakt dat de inflatie waarschijnlijk weer zal dalen.