Verkoop motorfietsen in kwartaal 1 van 2016 gestegen

De verkoop van motorfietsen is in Nederland in het eerste kwartaal van 2016 flink  toegenomen. In Nederland werden in de eerste drie maanden 3.511 motorfietsen verkocht. Deze verkoop komt neer op een ststijging van 12,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit is gebleken uit kwartaalcijfers van de BOVAG, de RAI Vereniging en databureau RDC.

Is zijn verschillen in de populariteit van motoren. Vooral de motorfietsen van Yamaha zijn populair in Nederland. Van deze motoren werden in het eerste kwartaal van 2016 verhoudingsgewijs het meeste verkocht. De verkoop van Yamaha kwam uit op 529 motoren. In het verleden was BMW altijd koploper in de motorverkoop. Nu Yamaha voor het eerst deze koppositie inneemt loopt BMW  voor het eerst in jaren de koppositie mis. Het Duitse bedrijf BMW had in het eerste kwartaal 512 motors verkocht in Nederland.

De verschillende brancheorganisaties verwachten dat in 2016 in totaal ongeveer 12.500 motorfietsen worden verkocht in Nederland. Als dit verkoopaantal wordt gehaald dan zijn er in 2016 in totaal 1.200 motorfietsen meer verkocht dan vorig jaar. Ondanks deze aanzienlijke verkooptoename is de motorverkoop in Nederland nog niet op het oude niveau van voor de economische crisis gekomen.  In 2007 werden bijvoorbeeld in Nederland nog ongeveer 17.000 motoren motoren in een jaar verkocht.

Reactie van Technisch Werken

Men publiceert regelmatig berichten over de autoverkoop over de verkoop van motorfietsen zie je echter veel minder berichten. Dat is misschien omdat de meeste mensen meer gebruik maken van een auto dan van een motor. Daarnaast zijn er niet veel mensen die hun motor gebruiken voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. Motoren worden vooral voor de hobby gebruikt en voir vakanties. Motorfietsen zijn daarom meer luxe voertuigen in plaats van noodzakelijke daarom is het niet verwonderlijk dat de verkoop van motorfietsen aanzienlijk is afgenomen in de periode van de economische crisis.