Verkoop elektrische auto’s in 2023 op recordhoogte volgens IEA

Wereldwijd zal de verkoop van elektrische auto’s op een recordniveau belanden. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens deze organisatie zijn veel automobilisten bereid om een overstap te maken naar elektrische voertuigen. Ze willen niet meer gebruik maken van auto’s met verbrandingsmotoren. Volgens het bericht zijn er wereldwijd ruim tien miljoen elektrische auto’s verkocht. Het IEA geeft aan dat ze verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s in 2023 zal stijgen met nog eens 35 procent.

Verkoop elektrische auto’s

Daardoor zal de totale verkoop stijgen tot 14 miljoen elektrische auto’s. Het aandeel van elektrische auto’s dat verkocht werd op de automarkt was slechts vier procent in 2020. In 2022 kwam dit percentage uit op 22 procent. In 2023 zal het percentage volgens het IEA gestegen zijn naar 18 procent. IEA-directeur Fatih Birol geeft aan dat er een historische transformatie van de wereldwijde auto-industrie gaande is. Al meer dan een eeuw zijn verbrandingsmotoren de belangrijkste krachtbron van auto’s en daar leek ook geen verandering in te komen. Langzaam maar zeker wint de elektrische auto terrein maar dit gaat niet heel snel. Toch zullen er in 2023 meer elektrische auto’s worden verkocht dan ooit gemeten.

Emissie in Europa omlaag

China is de grootste markt voor elektrische auto’s. Op de tweede plaats komt Europa. In 2030 zal Europa wegens de stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden waarschijnlijk op hetzelfde niveau zijn beland als China. Europa heeft ambitieuze doelstellingen op dit gebied. Zo wil Europa 55 minder uitstoten in vergelijking tot 1990. Daarnaast moeten alle lidstaten in 2050 klimaatneutraal zijn. Elektrisch rijden kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat zorgt er voor dat lidstaten het gebruik van brandstofvoertuigen steeds meer gaan ontmoedigen. Of dit echt milieuvriendelijker is kan worden betwijfeld want wat doet men met alle auto’s die uitgerust zijn met verbrandingsmotor? Als die auto’s niet meer gebruikt kunnen worden kunnen ze voor een deel worden verschroot maar dat kost ook tijd, geld en is bovendien milieubelastend.