Vereniging Eigen Huis drijvende factor achter btw-teruggave zonnepanelen

Vereniging Eigen Huis (VEH) had in 2017 woningeigenaren aangespoord om alsnog de btw terug te vragen op zonnepanelen die zijn aangeschaft voor 20 juni 2013. Daarnaast heeft de belangenorganisatie er ook bij de staatsecretaris op aangedrongen om ook mensen die eerder zonnepanelen hadden aangeschaft ook de mogelijkheid te geven om btw terug te vragen. Dit kon tot voor kort namelijk maar tot vijf jaar na de aanschaf van de zonnepanelen.

De Vereniging Eigen Huis had woningeigenaren aan het einde van 2017 nog gevraagd om toch nog een aanvraag in te dienen met betrekking tot de btw teruggave wanneer ze voor 20 juni 2013 zonnepanelen hadden gekocht en geïnstalleerd voor hun woning. Directeur belangenbehartiging Rob Mulder van VEH heeft aangegeven dat hij blij is dat de rechter de “de arbitraire tijdsgrens” voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen heeft laten verwijderen.

Daarnaast is de directeur ook positief over het feit dat de procedure voor het terugvragen van de btw eenvoudiger is geworden. Afhankelijk van de investering die woningeigenaren in zonnepanelen hebben gedaan kan de terugvraag honderden of zelfs duizenden euro’s opleveren. Het terugvragen van btw op zonnepanelen is daardoor zeker een verstandige stap. Uiteindelijk moeten deze regelingen er voor zorgen dat steeds meer mensen kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen op hun woning of bedrijfspanden. De energietransitie in de woningsector moet gestimuleerd worden.