Vereniging Eigen Huis wil NHG premie omlaag in 2018

De gemiddelde woningprijzen zijn in de eerste helft van dit jaar met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt naar voren uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze organisatie heeft donderdag 16 augustus 2018 de cijfers over de verkoop van woningen bekend gemaakt. De hogere verkoopprijs van woningen heeft voordelen maar ook nadelen. De hypotheek die mensen moeten afsluiten op een woning ligt namelijk hoger. Toch kunnen mensen wel beter een woning betalen dan tijdens de huizencrisis. Er worden minder huizen gedwongen verkocht ten opzichte van een paar jaar geleden. Dat is goed voor de woningmarkt maar ook goed voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

NHG garantie
De NHG is een garantiefonds voor huizenbezitters die onder NHG voorwaarden een woning hebben gekocht. Het garantiefonds wordt aangesproken wanneer iemand zijn of haar woning onder bepaalde omstandigheden moet verkopen en daarbij minder geld voor de woning ontvangt dan de hoogte van de hypotheek. In die situatie kan de NHG onder strenge voorwaarden het verschil in prijs compenseren. Daarvoor wordt het garantievermogen van de NHG gebruikt.

Garantievermogen

Voor de NHG is het garantievermogen dus van groot belang. Als de NHG een hoog garantievermogen heeft is dit fonds goed voorbereid op eventuele negatieve ontwikkelingen in de verkoop van woningen. Het garantievermogen van de NHG neemt echter toe. In de eerste helft van 2018 is het garantievermogen toegenomen met 71 miljoen euro. Daardoor kwam het garantievermogen uit op 1,2 miljard euro in totaal.

NHG premie omlaag
Het garantievermogen van NHG is boven de miljard uitgekomen. Dat is een dusdanig hoog bedrag dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) vind dat de NHG haar NHG-premie moet gaan verlagen. Daarvoor heeft de VEH een brief gestuurd naar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.